RIJEČ STRUKE

Infektolog Ednan Drljević: Ako organizam nije kvalitetno odgovorio nakon vakcinacije, osoba se može razboljeti

Vakcinisane osobe mogu prenijeti viruse, zaraziti se, imati teži oblik bolesti, pa i umrijeti, samo što su ti procenti mnogo niži, kazao dr. Drljević

Z. Karić

Dr. Drljević: Zavisi od kvaliteta vakcine

Foto: Avaz


U Bosni i Hercegovini posljednjih dana raste broj zaraženih, a u porastu je i stopa smrtnosti. Ono što posebno zabrinjava građane jeste porast broja zaraženih nakon primljene prve doze vakcine protiv COVID-19. Zašto dolazi do zaraze koronavirusom nakon vakcinacije prvom dozom, objasnio nam je i prim. dr. Ednan Drljević, infektolog. On je rekao da je vakcina zamišljena tako da isprovocira organizam da stvara antitijela, odnosno da postane imun.

- Nakon prve doze potrebno je 15 dana da se stvore antitijela. Da li će doći do njihovog stvaranja, zavisi od vakcine i njenog kvaliteta. Također, ima ljudi čiji je imuni sistem slab i ne odgovori adekvatno ni na najbolju vakcinu. Ovo znači da stvaranje antitijela zavisi i od našeg organizma i od vakcine. Ako organizam nije kvalitetno odgovorio nakon vakcinacije, osoba se može razboljeti, s tim da, ako se i razboli, bolest bude blaža - istakao je Drljević.

Navodi kako moramo znati da sve vakcinisane osobe mogu prenijeti viruse, zaraziti se, imati teži oblik bolesti, pa i umrijeti, samo su ti procenti mnogo niži.

NA VRH

Podijeli članak na