POTVRĐENA OPTUŽNICA

Dvojica Novalića iz Gradačca utajila osam miliona maraka poreza

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Munevera i Mirsada Novalića zbog sumnje da su od 2013. do kraja 2018. godine preko firme „Kula“ utajili porez

Firma "Kula" se bavi modnom konfekcijom. Arhiva

Piše: Ad. A.

3.9.2021

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Munevera Novalića (64) i Mirsada Novalića (60) iz Gradačca zbog postojanja sumnje da su od 2013. do kraja 2018. godine, obavljajući funkciju direktora, te prvi kao suvlasnik i drugi kao većinski vlasnik u Industriji modne konfekcije „Kula“ Gradačac, počinili produženo krivično djelo porezna utaja, čime su u firmi izbjegli plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u iznosu od oko osam miliona KM.



Da se zaposlenicima isplaćuje najniža plata

Muneveru Novaliću se optužnicom na teret stavlja da je počinio krivično djelo od 2013. do kraja 2014. godine, dok se Mirsadu Novaliću na teret stavlja ovo krivično za period od kraja 2014. do kraja 2018. godine.

Oni su optuženi da su, svjesni da izbjegavaju plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u FBiH, davali lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa takvih obaveza.

Znajući da za zaposlenike u tekstilnoj industriji postoji izuzetak koji se ogleda u pogodnosti da se doprinosi i porez obračunavaju i plaćaju na umanjenu osnovicu ukoliko su za to ispunjeni zakonski uslovi, odnosno da se zaposlenicima isplaćuje najniža plata, te su s namjerom da izbjegnu plaćanje propisanih doprinosa i poreza nalagali odgovornim osobama u firmi da se neto plata umanji za iznos koji će se isplatiti kroz neoporezive naknade. 

Izbjegao plaćanje doprinosa

Dakle, u cilju da neto plata bude u okviru one plate koja omogućava obračun i plaćanje doprinosa i poreza na dohodak na umanjenu osnovicu, nalagali su odgovornim licima u firmi da tako i postupaju, te su neto plate zaposlenika prikazivane u manjim iznosima od zarađenih a doprinosi i porez na dohodak su uplaćeni u znatno manjim iznosima od propisanih.

U pomenutom periodu se Muneveru Novaliću stavlja na teret da je ovakvim postupanjem za firmu „Kula“ Gradačac izbjegao plaćanje doprinosa i poreza u iznosu od oko 2,6 miliona KM, a Mirsadu Novaliću u iznosu od oko 5,6 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.