DISCIPLINSKO ROČIŠTE

Zašto šuti VSTV: Ko su članovi Drugostepene komisije u predmetu "Ranko Debevec"

Sistem za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS) dodijelio je predmet u rad jednoj od tri stalne drugostepene komisije za sudije ali je nepoznanica ko su članovi

Debevec: Neprimjereni susret s direktorom OSA-e. Arhiva

Piše: M. Aščić

3.9.2021

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević još prije dvije sedmice je izjavio žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u predmetu "Ranko Debevec". 

Osim UDT-a žalbu su uputili i advokati predsjednika Suda BiH. Na taj način otpočeo je Drugostepeni disciplinski postupak i formirana je Drugostepena komisija za sudije. Sistem za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS) dodijelio je predmet u rad jednoj od tri stalne drugostepene komisije za sudije ali je nepoznanica ko su članovi. 

Iako smo uredno poslali upit VSTV-u i pozvali se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, već skoro deset dana nismo dobili odgovor. 

Također, upite smo adresirali i na predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžiju i glavnu disciplinsku tužiteljicu Alenu Kurspahić – Nadarević, ali smo ostali uskraćeni za odgovore.

Podsjećamo, iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH, Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a samo je javno opomenut u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja. 

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere“. 

Pitanje je i zašto u VSTV-u danima ne žele reći imena Drugostepene komisije jer su u slučaju Gordane Tadić imena članova davno objavljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.