PORTPAROL SNSD-A

Kovačević bijesan zbog izjave Šarovića da će se suprotstaviti mirnoj disoluciji BiH

Potpuno je sramno i skandalozno da se nekada velika i nekada patriotska SDS, koja je učestvovala u osnivanju Republike Srpske, danas na ovaj način protivi volji i interesima srpskog naroda, izjavio je Kovačević

Srna

Kovačević: SDS se odrodio od naroda

Foto: Arhiv


Izjava Mirka Šarovića da SDS ne podržava i da će se odlučno suprotstaviti mirnoj disoluciji BiH, odnosno nezavisnoj Republici Srpskoj "na najjasniji mogući način pokazuje koliko se tragično SDS odrodio od naroda Republike Srpske", izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da je ovom izjavom Mirko Šarović "u potpunosti razotkrio i ogolio razloge zbog kojih su pojedini predstavnici opozicije u proteklih sedam dana na jedan skandalozan način pokušavali da problematizuju izjave Milorada Dodika na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan)".

On je rekao da je "sada potpuno evidentno da su predstavnici opozicije pokušavali da naprave problem od tadašnjeg izlaganja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika isključivo po nalogu određenih centara moći sa Zapada i po nalogu političkog Sarajeva".

- Znali smo da je Zapad i političko Sarajevo tada zaboljelo što je Milorad Dodik usred Sarajeva jasno i glasno, pred predsjednikom Turske i druga dva člana Predsjedništva BiH, rekao da Republika Srpska ne prihvata nametanje stranaca i da je zbog dosadašnjih njihovih nametanja u potpunosti urušen Dejtonski sporazum na koji smo pristali 1995. godine i koji skoro da više ne postoji, ali nismo mogli vjerovati da će to zaboljeti i SDS - rekao je Kovačević.

On je dodao da je Dodik rekao i da je u BiH potrebno da se otvori dijalog i "pozvao na medijaciju ne Zapad, već zemlje kojima narodi u BiH vjeruje - Srbiju, Tursku i Hrvatsku".

- Podsjetit ću da je Milorad Dodik tada naglasio da će, ukoliko ne budu uvažavani stavovi Republike Srpske u BiH, što se nas tiče rješenje biti mirna disolucija BiH, bez bilo kakvih sukoba. Republika Srpska je apsolutno protiv bilo kakvog sukoba. Ne postoji nijedna tema zbog koje se vrijedi sukobljavati u BiH i svako rješenje koje u budućnosti bude u BiH mora da bude mirno - istakao je Kovačević.

On je rekao da SNSD "nije mogao očekivati da će Mirko Šarović i SDS biti ti koji će se suprotstaviti mirnoj disoluciji i nezavisnoj Republici Srpskoj".

- Potpuno je sramno i skandalozno da se nekada velika i nekada patriotska SDS, koja je učestvovala u osnivanju Republike Srpske, danas na ovaj način protivi volji i interesima srpskog naroda. Za razliku od njih, SNSD će uvijek prinicipijelno i jasno na svakom mjestu da zagovara interese Republike Srpske i srpskog naroda - rekao je Kovačević.

NA VRH

Podijeli članak na