PETICIJE

Radnici “Binasa” izgubili strpljenje zbog dugogodišnjih problema: Smjenu direktora i Uprave traže 233 radnika

Posljednji doprinosi im uplaćeni 2019. godine

“Binas”: Nagomilani problemi. Avaz

Piše: Az. M.

6.9.2021

Peticiju o smjeni Uprave i direktorapreduzeća “Binas” Enesa Memića potpisala su 233 od oko 300 radnika ovog preduzeća.

Smanjen kapacitet

Zbog nerada Uprave s direktorom na čelu u protekle nešto više od dvije godine, radnici očekuju da će ova kalendarska godina biti okončana s oko 4 miliona gubitka.

U ovom periodu firma radi sa 5-20 posto kapaciteta, a posljednji doprinosi za uposlenike uplaćeni su 2019. godine. Radnicima se duguju i plaće i topli obroci.

- Uprava je za proteklih 15 mjeseci pokazala da nije sposobna firmu održati operativnom i naći nove poslove, što je preduvjet da preduzeće učini rentabilnim i da ima budućnost.

Hronični problemi

Firma je lošim upravljanjem i nebrigom vlasnika operativno dovedena u situaciju da nema posla ni novih ugovora i usljed toga gubi kompetencije u izuzetno zahtjevnoj i osjetljivoj djelatnosti - ističu u sindikalnoj podružnici “Binasa”.

Uprava, smatraju sindikalisti, samo produbljuje hronične probleme i izazove. Optužuju ih za mobing među članovima Uprave te mobing prema radnicima, odsustvo elementarne poslovne komunikacije i nestručnost. Sve je to u proteklih 15 mjeseci dovelo do toga da su problemi postali još veći.

Također, smatraju kako je Nadzorni odbor (NO) preduzeća za ove probleme morao znati mnogo ranije i reagirati na vrijeme te zaštititi povjereni mu kapital i budućnost preduzeća.

Zbog svega Sindikat “Binasa” od Vlade Federacije BiH zatražio je smjenu Uprave i NO preduzeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.