GOSTOVAO NA PINKU

Dodik ponovo napao Šmita: On je kao političar iskompromitovan u Njemačkoj, a u BiH se lažno predstavlja

Ovo je kulminacija događaja u Crnoj Gori gdje su SPC i srpski narod skrajnuti, kaže Dodik

Dodik: Događaji na Cetinju su na sramotu Crnoj Gori. Pink.rs

Ad. A. / Pink

5.9.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u intervjuu za TV Pink da su protesti zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog SPC Joanikija na Cetinju "događaj na sramotu Crne Gore, djelimično njene izvršne vlasti, a posebno predsjednika Mila Đukanovića".

-U situaciji kada je drugim vjerskim zajednicama dopušteno da upražnjavaju sva prava, to je neprimjereno ponašanje, ali se pokazalo da je narod odlučan, a crkva jaka - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da se iz događaja na Cetinju mora izvesti "jasna pouka da postoji jak otpor prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Srbima u Crnoj Gori".

-Ovo je kulminacija događaja u Crnoj Gori gdje su SPC i srpski narod skrajnuti - rekao je Dodik, dodavši da ta dešavanja predstavljaju "pritisak na Srbiju zato što se ona stabilizovala i ojačala i postala sasvim drugačiji subjekt na regionalnom i međunarodnom planu" - rekao je Dodik.


Precizirana procedura

On se tokom emisije osvrnuo i na političke aktuelnosti u BiH.

Dodik je ocijenio da se iza zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića za njegovu smjenu krije i namjera da se nelegitimno izabrani visoki predstavnik Šmit ojača, da se vrati u orbitu i da se o njemu priča.

On je naglasio da je Šmit kao političar iskompromitovan u Njemačkoj, a da se u BiH lažno predstavlja, pojasnivši da ga ne podržava trećina potpisnika Aneksa 10 niti ga je potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

-Kao takav on je izbor nekoliko zemalja Kvinte, proširene sa nekim zemljama i nama se lažno pokušava predstaviti kao visoki predstavnik. To je problem. Problem je, ako ga prihvatimo kao visokog predstavnika mimo Rezolucije Savjeta bezbjednosti, mi koji smo tretirani kao Republika Srpska, kao međunarodni subjekt koji je potpisao svih 11 aneksa, bili bi eliminisani kao strana i onda nas niko ništa ne bi pitao - pojasnio je Dodik za Televiziju "Pink".

On je ukazao da je kroz Aneks 10 jasno precizirana procedura izbora visokog predstavnika u BiH i da bi, kada bi to bilo zanemareno, sutra mogli da Srpskoj nametnu šta hoće.


Spominjanje Hitlera

-Prema tome, mi ne smijemo dopustiti da se prihvati bilo kakva kvalifikacija Šmita kao visokog predstavnika. Bakir Izetbegović i ovi žele da ga imaju, jer oni su doživjeli sve visoke predstavnike koji su radili u njihovom interesu i donosili odluke koje su išle u centralizaciju BiH. Tako da je 83 ovlaštenja koje je Republika Srpska imala po Dejtonu razgrađeno, preneseno na nivo BiH i nama se sad nameće kao takvo - rekao je Dodik.

Na pitanje kome konkretno smeta Milorad Dodik, on je odgovorio da politika koju vodi, prije svega, smeta unitarnoj državnoj ideji kod Bošnjaka i nekih zapadnjaka, odnosno Amerikanaca i jednog dijela Evropljana koji smatraju da Republiku Srpsku treba pretvoriti u praznu ljušturu, a BiH će biti neki međunarodni pravni subjekt.

On je rekao da je koncept da Srbi imaju svoju rezervnu državu – ne traje samo u vremenu od kada je Dodik nego traje vijekovima od, Turaka, preko Austrougarske.

-I Hitler je govorio da jedino Srbi mogu da imaju državotvorni kapacitet i treba da se spriječi da stvore jaku državu na Balkanu. Kada vidimo da smo do sada imali tri visoka predstavnika iz germanskog svijeta, a četvrtog pokušavaju da nametnu, onda se vidi koliki je tu njihov interes. Suština je da BiH ostane pod uticajem germanskog faktora - rekao je Dodik.



Srbija ojačala

U osvrtu na izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida, koje je pred odlazak nametnuo Valentin Incko, Dodik je podsjetio da nigdje u bonskim ovlaštenjima ne piše da visoki predstavnik ima pravo da nametne zakon.

On je naveo da su muslimani i sudstvo BiH to prihvatili i naglasio da u BiH sada ništa nije drugačije od vremena iz kog potiče krilatica - "kadija te tuži – kadija ti sudi".

O posjeti turskog predsjednika Redžepa Tajipa Eroana BiH, Dodik je rekao da je Turska zasigurno velika zemlja, a Erdoan veliki lider i da su oni aktivno prisutni na ovim prostorima, što zbog politike neoosmanizma – vraćanja Turske na sva stara područja, koju je utemeljio njegov prethodnik, što zbog emotivnih i personalnih razloga Erdogana kome je Alija Izetbegović kada je bio bolestan "u amanet nešto dao BiH".

-Otišao je na grob tog čovjeka, koji je njemu nešto u amanet dao, a kasnije tokom dana ja sam u razgovoru s njim rekao da je najbolja politika za BiH mirna disolucija i da je nešto što nije amanet koji on treba da provede - rekao je Dodik.

Kada je riječ o pritiscima na Srbiju, Dodik je rekao da oni postoje jer je Srbija ojačala i stabilizovala svoje unutrašnje prilike i pod vodstvom predsjednika Aleksandra Vučića postala sasvim drugi subjekat na regionalnom i međunarodnom planu nego što je bila ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.