POGLED KROZ CETINJE

Vojin Mijatović: Sretni su oni što odoše putem zapadne Evrope i svijeta

Neka se Beograd zabavi Srbijom, pola Srbije je još gladno, neka se Sarajevo zabavi Bosnom i Hercegovinom pola Bosne i Hercegovine je gladno, poručio je Mijatović

Vojin Mijatović. Facebook

Fu. M.

5.9.2021

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović komentirao je posljednja događanja u Crnoj Gori prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Njegov status na Facebooku prenosimo u cijelosti:

- Čitam, gledam, slušam ova dva dana sve ono što se dešava na Cetinju, čitam, gledam, slušam kako u BiH jedni zauzimaju jednu stranu, drugi zauzimaju suprotnu. Svaki put sam reagovao kada se neko miješao u unutrašnje stvari BiH i to bez razlike odakle to miješanje dolazilo.Vidim da su mnogi iz BiH zaboravili koliko nervira kada nam se neko miješa u unutrašnje stvari pa su pohrlili svako na svoju stranu da komentarišu i miješaju se u unutrašnje stvari Crne Gore.

Manite se politike i države

Moj stav je vrlo jasan, nema šta iko iz Bosne i Hercegovine ili Srbije da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i tačka. Također da bude kristalno jasno sve ono što gledamo na Cetinju je rezultat kada spojite vjersko i nacionalno, a ništa drugačije nije ni u BiH ni u Srbiji, nažalost.

Vjerske zajednice su doboko involvirane u politiku ovih zemalja i podjednako upravljaju svim društvenim procesima da više nemamo dilemu. Taj proces je počeo 90-ih i traje i dan danas, ko god da je na vlasti, dolazio je i opstajao na vlasti uz pomoć vjerskih zajednica.

Tu leži zapravo odgovor na sva pitanja, zašto nas cijeli svijet posmatra kao poseban slučaj, zašto nas zovu trećim zemljama, zašto vjerovatno nikad nećemo postati dio moderne Evrope i svijeta.

Status Vojina Mijatovića na Facebooku. Printscreen

- Da odmah razjasnimo, duboko poštujem istinske vjernike svih konfesija i poštujem svaku vjeru, ali ono što vidjeh za svoje 42 godine na Balkanu kroz vjerske  poglavare i rukovodstva, nemam dodirnih tačaka sa vjeroispovijestima.

Ne želim i neću da komentarišem ništa na Cetinju jer to je stvar Crne Gore, ali zbog onoga što vidim, a slično je u BiH, da je jedini spas u građanskom konceptu istom kakav je u skoro svim zemljama EU i ostatka svijeta.

Vjeroispovijest je lična stvar svakog pojedinca, vjerske zajednice imaju svoju ulogu ali nikako da vode politiku i državu, i da budem vrlo jasan, a poruka je ista i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i Islamskoj zajednici i Katoličkoj crkvi, manite se politike i države okrenite se svojim vjernicima, gladni su, bolesni, neobrazovani, pogubljeni, željni normalnog života, a ne rata i sukoba!

Bez mene i moje porodice

Skočit će mnogi kako izjednačavam kako nisu svi isti, e ja vam kažem da jesu samo je razlika od događaja do događaja, od situacije do situacije.

Da zaključim danas kroz Cetinje gledam i dolazim samo do jednog zaključka, sretni su oni što odoše putem zapadne Evrope i svijeta! Mi koji smo ostali moramo shvatiti da nije išlo ovako 30 godina i da moramo drugačije inače ćemo kolektivno nestati, a onda neće biti bitno ko je pobjednik a ko poražen, ko je bio u pravu, a ko nije.

Jasna poruka i politici neka se Beograd zabavi Srbijom, pola Srbije je još gladno, neka se Sarajevo zabavi Bosnom i Hercegovinom pola Bosne i Hercegovine je gladno, neka se Podgorica zabavi Crnom Gorom, pola je iste gladno.

Onima koji sa svih strana prizivaju sukobe i ratove bili iz politike ili vjerskih zajednica imam samo jednu poruku, okrenite se iza sebe pogledajte posljednjih 30 godina, prolivenu krv i glave iz svih vaših stada, jel vrijedilo?

Ako jeste, izvolite ponovo ali bez mene i moje porodice - poručio je Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.