PRECIZNA PORUKA

Šmit o izbornoj reformi: Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima

Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta, kada bi se to dogodilo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje, rekao je Šmit

Šmit: Traži odgovorajući model. Agencije

Ad. A.

6.9.2021

Novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ukazao je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona.

-Gospodin Željko Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem kompliciran, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Dragan Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem - rekao je Šmit na skupu pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine", koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u "kompliciranim državnim strukturama".

Šmit, koji je početkom avgusta preuzeo funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), ukazao je i na potrebe promjene izbornog zakona.

-Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora - rekao je Šmit ukazujući na opće izbore u oktobru sljedeće godine.

-Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje - rekao je Šmit.

Također je ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine.

-Nažalost moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 posto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti- rekao je on.

Na skupu u bavarskom Neustadtu an der Aich, gdje je izborni okrug zastupnika Šmita, učestvovao je i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schauble.

Također, Šmit je na simpoziju  parafrazirao poruku određenih ljudi koji žive u Dubrovniku, a koji su mu kazali da: "Sarajevo nije što je nekad bilo" i da je to danas dominantno bošnjački grad.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.