SMOTRA BATOLJNSKE GRUPE

Počela vježba Oružanih snaga BiH na Manjači: Učestvuje 1.050 vojnika

Тokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa

Ad. A.

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), deklarisane jedinice OS BiH, danas je u kasarni „Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači, počela je četverodnevna vježba u cilju izvođenja SEL-2 ocjenjivanja po NATO konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), u kojoj učestvuje više od 1.050 pripadnika Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Cilj SEL-2 ocjenjivanja je da izvrši provjeru i ocjenu operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu izvrši uvježbavanje tehnike i procedurа koje se odnose na eventuаlno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti OS BiH sa NATO standardima.

Smotru je izvršio komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, a prisustvovali su i zamjenik komandanta Operativne komande (OK OS BiH) za operacije brigadir Mirzet Lubenović, komandant Komande za obuku i doktrinu (KOiD) brigadir Slaven Blavicki, koji je ujedno i direktor vježbe. Raport generalmajoru Radovanu Iliću o spremnosti jedinice za ocjenjivanje predao je komandant INF-L-BNG major Herić Enis.

Тokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe obezbijeđena su sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, uz konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH tokom održavanje vježbe.

Više o temi Oružane snage BiH

NA VRH

Podijeli članak na