POSEBNE PRIVILEGIJE

Zašto Mirko Šarović ima tretman zaštićene ličnosti i zašto koristi vozilo DKPT BiH

Vulić je pitala zašto vozilo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela vozi samo Šarovića, a ne svih 42 poslanika

Srna

Mirko Šarović

Foto: Avaz


Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nema odgovor na pitanje ili, što je vjerovatnije, ne želi da objasni javnosti zašto je predsjednik SDS-a Mirko Šarović na listi "zaštićenih ličnosti" i zašto koristi vozilo Direkcije.

Na pitanje Srne da li Direkcija pruža usluge zaštite Šaroviću, predsjedniku SDS-a i poslaniku u Parlamentu BiH, i da li on koristi vozila Direkcije te, ako je tačno, u kom svojstvu ima zaštitu, iz Direkcije ni nakon upita u pisanoj formi i višednevnih poziva odgovor nije stigao, a danas je rečeno da se pitanje "pošalje ponovo".

Odgovor na pitanje u vezi sa posebnim i pojedinačnim privilegijama poslanika SDS-a nije dobila ni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

"Tajna veza"

Ona je početkom godine uputila ovo pitanje ministru sigurnosti Selmi Cikotiću imajući u vidu da je rad Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pod njegovom ingerencijom.

Vulić je pitala zašto vozilo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela vozi samo Šarovića, a ne svih 42 poslanika i zašto baš on ima privilegije?

Ona je napomenula da Šarović nije na na listi štićenih, ni vrlo važnih ličnosti (VIP), te da Direkcija pruža zaštitu samo ako postoji procjena da je neko ugrožen.

Vulić je upitala Cikotića i da li on zna za te posebne i pojedinačne privilegije i gdje je "tajna veza" između Šarovića i Direkcije ili za tu tajnu vezu zna direktor Mirsad Vilić, a nije informisao ministra sigurnosti koji je njemu nadređeni, piše Mondo.

Zašto je Šarović na spisku štićenih ličnosti aktuelizovano je u avgustu prošle godine, nakon lakše saobraćajne nezgode na putu Banja Luka-Prijedor.

Sigurnost i privilegija

Na posao, ali i na nedavno održani politički skup opozicije u Banja Luci Šarović stigao je automobilom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH iako odavno nije na funkciji ministra u Vijeću ministara, zbog čega je postavljeno pitanje da li je razlog eventualno ugrožena Šarovićeva sigurnost ili privilegija.

Pravo na zaštitu Direkcije uz tročlano Predsjedništvo, imaju predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara, članovi Kolegija oba doma parlamenta BiH, predsjednik Suda BiH i glavni tužilac BiH, uz diskreciono pravo Direkcije i direktora Mirsada Vilića da tu listu proširi.

- Direkcija će vršiti neposrednu zaštitu i ostalim članovima Parlamentarne skupštine BiH, ostalim sudijama Suda BiH, odnosno ostalim tužiocima Tužilaštva BiH, osobama zaposlenim u institucijama BiH, po odluci direktora Direkcije, a na osnovu stručne procjene Direkcije - navodi se u Odluci o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite

NA VRH

Podijeli članak na