PREDSJEDNIK HDZ-A 1990

Cvitanović: Dokle god se ne promijeni Izborni zakon, ja ne podržavam napuštanje Hrvatskog narodnog sabora

Značajnijih političkih odstupanja neće biti ako ja nastavim voditi ovu stranku, kazao je Cvitanović

Cvitanović: Političkih zaokreta neće biti. Avaz

L. M.

6.9.2021

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, govorio je o predstojećem Izbornom saboru na kojem će biti birano novo rukovodstvo stranke, te rekao da ne pristaje na napuštanje Hrvatskog narodnog sabora dok je ovakvo uređenje u BiH.

Cvitanović podsjeća da HDZ 1990. djeluje u skladu sa Deklaracijom koja je usvojena na prethodnom saboru.

- Političkih zaokreta neće biti, ali bit će određenih kadrovskih promjena. Značajnijih političkih odstupanja neće biti ako ja nastavim voditi ovu stranku - kazao je Cvitanović.

Komentarisao je navode da će se za predsjednika stranke kandidovati i Martin Raguž.

- Ne zna se ko će sve biti kandidati za predsjednika stranke. Od 10. do 20. septembra je rok za prijave, pa ide kampanja i prikupljanje stotinu potpisa. Najavio sam svoju kandidaturu, prikupit ću potpise, a pročitao sam da će se i Raguž kandidirati. Ko će biti treći kandidat ne znam - kazao je Cvitanović.

Govoreći o zahtjevu Županijskog odbora HDZ 1990. Posavina koji traži izlazak stranke iz HNS-a, Cvitanović kaže da se o svakom zahtjevu treba razgovarati.

- Ali, moji politički stavovi su poznati. Dokle god se ne promijeni Izborni zakon i riješi predstavljanje Hrvata, ja ne podržavam napuštanje HNS-a - istakao je Cvitanović.

Navodi da zbog problema političkog predstavljanja i mogućnosti da mnogobrojniji narod bira političke predstavanike Hrvatima, hrvatski glasači se priklanjaju HDZ-u BiH, pošto je najbrojnija hrvatska stranka.

- Dokle god je ovakvo uređenje BiH, ne pristajem na napuštanje HNS-a - izjavio je Ilija Cvitanović za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.