PREDSJEDNIK HDZ-A 1990

Cvitanović: Dokle god se ne promijeni Izborni zakon, ja ne podržavam napuštanje Hrvatskog narodnog sabora

Značajnijih političkih odstupanja neće biti ako ja nastavim voditi ovu stranku, kazao je Cvitanović

L. M.

Cvitanović: Političkih zaokreta neće biti

Foto: Avaz


Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, govorio je o predstojećem Izbornom saboru na kojem će biti birano novo rukovodstvo stranke, te rekao da ne pristaje na napuštanje Hrvatskog narodnog sabora dok je ovakvo uređenje u BiH.

Cvitanović podsjeća da HDZ 1990. djeluje u skladu sa Deklaracijom koja je usvojena na prethodnom saboru.

- Političkih zaokreta neće biti, ali bit će određenih kadrovskih promjena. Značajnijih političkih odstupanja neće biti ako ja nastavim voditi ovu stranku - kazao je Cvitanović.

Komentarisao je navode da će se za predsjednika stranke kandidovati i Martin Raguž.

- Ne zna se ko će sve biti kandidati za predsjednika stranke. Od 10. do 20. septembra je rok za prijave, pa ide kampanja i prikupljanje stotinu potpisa. Najavio sam svoju kandidaturu, prikupit ću potpise, a pročitao sam da će se i Raguž kandidirati. Ko će biti treći kandidat ne znam - kazao je Cvitanović.

Govoreći o zahtjevu Županijskog odbora HDZ 1990. Posavina koji traži izlazak stranke iz HNS-a, Cvitanović kaže da se o svakom zahtjevu treba razgovarati.

- Ali, moji politički stavovi su poznati. Dokle god se ne promijeni Izborni zakon i riješi predstavljanje Hrvata, ja ne podržavam napuštanje HNS-a - istakao je Cvitanović.

Navodi da zbog problema političkog predstavljanja i mogućnosti da mnogobrojniji narod bira političke predstavanike Hrvatima, hrvatski glasači se priklanjaju HDZ-u BiH, pošto je najbrojnija hrvatska stranka.

- Dokle god je ovakvo uređenje BiH, ne pristajem na napuštanje HNS-a - izjavio je Ilija Cvitanović za N1.

Više o temi Ilija Cvitanović

NA VRH

Podijeli članak na