ZAHTJEV ODBRANE

Milivoj Petković, bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a, traži prijevremeno puštanje iz zatvora

Osuđen je 2013. godine na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija

Milivoj Petković, jedan od komandanata HVO-a. Arhiv

Srna

6.9.2021

Milivoj Petković, jedan od komandanata HVO-a kojeg je Haški tribunal 2013. godine osudio na 20 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Petkovićevi advokati Vesna Alaburić i Davor Lazić u zahtjevu Mehanizmu navode da Petković ne osporava, ne negira niti na bilo koji način relativizuje težinu zločina za koje je osuđen, što se jasno vidi i njegovom ranijem zahtjevu za prijevremeno oslobađanje.

- Petković je cijeli profesionalni život bio vojno lice. Nikada nije bio politički angažovan, niti je imao bilo kakvu političku funkciju. Štaviše, relevantni zakoni u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj strogo su zabranjivali političko angažovanje vojnog osoblja - navodi se u zahtjevu.

Dodali su da će Petković, ako mu se odobri prijevremeno puštanje na slobodu, prihvatiti i poštovati sve uslove koje predsjednik Suda može smatrati odgovarajućim i neophodnim.

Pismo Petkovića. Printscreen

Petković je, zajedno s ostalih pet bivših zvaničnika tzv. "Herceg-Bosne" u maju 2013. osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija u periodu između 1992. i 1994. godine.


Petković je veći dio kazne služio u pritvorskoj jedinici UN u Hagu, od aprila 2004, a trenutno je u belgijskom zatvoru, gdje je premješten u septembru 2020. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.