POLITIČKI ANALITIČAR

Krešić: Visoki predstavnik konačno je BiH pogledao nepristrasno, a ne optikom čaršijskog velikobošnjačkog nacionalizma

Podsjećanja radi, Šmit je kazao da su člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, više birali Bošnjaci nego Hrvati te da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima u svim tijelima vlasti u BiH

Krešić: Visoki predstavnik pogledao situaciju nepristrasno. Avaz

E. T. / HMS

6.9.2021

Onaj ko ne želi nove nestabilnosti i konflikte te ko nije promicatelj većinskog nacionalizma, pozdravit će istup gospodina Schmidta, rekao je Zoran Krešić, politički komentator i dugogodišnji novinar Večernjeg lista, komentirajući Hrvatskom Medijskom Servisu jučerašnji istup novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. 

Podsjećanja radi, Šmit je kazao da su člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, više birali Bošnjaci nego Hrvati te da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima u svim tijelima vlasti u BiH.

U Schmidtovom izlaganju Krešiću je posebno za oko zapao jedan detalj.


Konačno je BiH pogledao izvana

-Zapravo, visoki predstavnik, koji je ugledni njemački političar konačno je BiH pogledao izvana. Nepristrasno! A ne optikom čaršijskog velikobošnjačkog nacionalizma, rekao je Krešić.

Novinar Večernjaka drži da novi visoki predstavnik može pokrenuti procese kako bi BiH krenula naprijed.

- Ukoliko se ostvari to na čemu Schmidt inzistira, a to je pošten odnos prema trima stranama, Bosna i Hercegovina ima šanse jako brzo krenuti naprijed - istaknuo je Krešić u izjavi za HMS.

Pojasnio je da to podrazumijeva povratak toliko potrebne kohezije, ali, kako navodi, ponajprije povratak povjerenja između Hrvata i Bošnjaka.

- I zapravo radi se o potezu koji je najviše u interesu Bosne i Hercegovine - rekao je Zoran Krešić.

Podsjećamo, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Christian Schmit, podignuo je puno prašine u medijima sa sjedištem u Mostaru i u Sarajevu ukazavši jučer na jednoj konferenciji u Njemačkoj na nedostatnu zastupljenost Hrvata u institucijama vlasti u BiH.


Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima

On se posebno osvrnuo na način na koji je Željko Komšić izabran u Predsjedništvo BIH.

- Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem - rekao je Šmit na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

Šmit je tom prilikom zaključio da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.