BORBA ZA FOTELJU

Čeka se odluka Predsjedništva BiH: Haris Lukovac zvanično podnio ostavku u Ambasadi u Kataru, šta će biti sa Skakom

Lukovac je imenovan u februaru prošle godine na prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, ali nije do kraja ostao na ovoj poziciji

Lukovac i Skaka. Avaz

Piše: M. Aščić

7.9.2021

Haris Lukovac, zvanično je prije nekoliko dana podnio ostavku na mjesto ambasadora BiH u Kataru, saznaje "Dnevni avaz"

Njegov zahtjev za razriješenjem upućen je Predsjedništvo BiH koje mora potvrditi ovu odluku. 


Skaki pozicija obećana u Centrali SDA

Lukovac je imenovan u februaru prošle godine na prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića.

Do imenovanja novog ambasadora, Lukovac će nastaviti obnašati dužnost. On je nedavno iskoristio i godišnji odmor u Sarajevu. S svojim zahtjevom upoznao je Ministarstvo vanjskih poslova BiH i članove Predsjedništva BiH.

Mediji su nedavno objavili da će ga na ovoj poziciji zamijeniti Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, koji je navodno novi prijedlog Džaferovića. Ali, kako Lukovac još nije razriješen dužnosti i imenovanje Skake je na čekanju zbog odbijanja Milorada Dodika da učestvuje u radu ove institucije.

Njemu je ova pozicija obećana u Centrali SDA. Novi ambasador se imenuje tako što Džaferović Komšiću i Dodiku predlaže ime na sjednici koje se zatim potvrdi ili odbije.


Lukovac je dugogodišnji uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH

Prije Harisa Lukovca dužnost ambasadorice BiH u Kataru obnašala je Bisera Turković koja se vratila u Sarajevo kako bi preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova BiH.

Lukovac je dugogodišnji uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, a prije godinu-dvije penzionisan je po sili zakona s obzirom na to da je ispunio sve zakonske uslove za penziju.

Lukovac je bio ambasador BiH u Jordanu, kojeg je na to mjesto imenovao tadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.