POTVRĐENO ZA AVAZ

Afera KCUS: Tužilaštvo KS saslušava svjedoke, šta je sa Sebijom Izetbegović i krivičnom prijavom?

Izetbegović i Katica, osim Nermina Granova, bile su ključne osobe koje su donosile odluke o liječenju oboljelih u Covid centrima, na što su u pismu upozorili i anesteziolozi

Piše: M. Aščić

7.9.2021

Sebija Izetbegović. Avaz

Tužilaštvo Kantona Sarajevo aktivno radi na predmetu Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je formiran u aprilu ove godine nakon što je 13 anesteziologa u pismu Upravi i generalnoj direktorici Sebiji Izetbegović ukazalo na loše uslove rada u Covid odjelu i korištenju "malina" respiratora.

Ova informacija potvrđena je za "Avaz" iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ključne osobe koje su donosile odluke o liječenju

 - Tužilaštvo KS može potvrditi da se u skladu sa zakonom na predmetu aktivno preduzimaju radnje, prikuplja dokumentacija i saslušavaju svjedoci u skladu sa odlukom postupajućeg tima tužilaca. Više informacija s obzirom na fazu predmeta, ne možemo dati - rekla nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Nije nam ponovo odgovoreno na pitanje da li su iskaz dali ključni ljudi KCUS-a Sebija Izetbegović, Amela Katica Mulalić i Nermin Granov protiv kojih su podnesene tri krivične prijave.

Izetbegović i Katica, osim Nermina Granova, bile su ključne osobe koje su donosile odluke o liječenju oboljelih u Covid centrima, na što su u pismu upozorili i anesteziolozi.

Ova pravosudna institucija, kako je zvanično i saopćeno, formirala je još 5. aprila predmet koji se odnosio na pismo ljekara KCUS-a o upotrebi uvezenih kineskih respiratora u ovom kliničkom centru i drugim problemima u funkcioniranju Covid odjela.

Otad do danas iskaze je dalo 17 anesteziologa koji su potpisali pismo u kojem su ukazali na to da se respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina", korišteni u KCUS-u, ne mogu upotrebljavati za specifično respiratorno patološko stanje Covid pacijenata.

Tužilaštvo KS je nakon toga počelo s provjerama je li došlo do teških posljedica po zdravlje i život kod pacijenata liječenih u KCUS-u, kao i drugih problema u funkcioniranju Covid odjela.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno su, prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izuzeli i dokumentaciju o liječenju svih pacijenata u KCUS-u. Skoro tri mjeseca traje izuzimanje dokumentacije.


Problemi s kisikom

Još nije poznato je li iz KCUS-a izuzeta i kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova porodica da je ova zdravstvena ustanova falsificirala dokumentaciju umrlih pacijenata s ciljem da se zataška istina o načinu njihove smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.