ORGANIZACIJA UDAS

Preživjeli od mina uspješno završili Ultra trail, podršku im pružio Johan Satler

Promoviraju prava, kapacitete i potencijale preživjelih od mina i osoba sa invaliditetom

Upjeh preživjelih od mina. Facebook

Piše: Z. K.

7.9.2021

Tokom proteklog vikenda, šest preživjelih od mina u BiH uspješno su završili dvoetapni Ultra trail Bjelašnica-Jahorina u dužini od 57 kilometra. 

Aktivnost je pokrenuta na inicijativu samih preživjelih od mina koji su željeli podsjetiti na negativan uticaja mina u BiH. Izazov je realiziran uz podršku Evropske delegacije u BiH u okviru projekta Ravnopravno.

Preživjeli koji su uspješno završili Ultra trail su Dejan Zvizdalo iz Trnova, Mirko Zečević Tadić iz Brčkog, Nijaz Memić iz Sarajeva, Dragan Janjić iz Trebinja, Željko Volaš iz Banja Luke i Jovica Goreta s Pala.


Podršku preživjelim od mina pružio je i Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u BiH, koji se njima obratio putem Twittera.

- Bravo za svih šest žrtava mina koji su završili ultra trail od 57 kilometara. Kontaminacija minama je i dalje ozbiljan problem u BiH. Evropska unija je obezbijedila 46 miliona eura za pomoć BiH da postane zemlja bez mina zajedno sa Euforom BiH koji igraju važnu ulogu. Čestitam Organizaciji UDAS i Ravnopravno Različiti zbog sjajnog posla koji su uradili – napisao je Satler.

Ultra trail predstavlja nastavak prošlogodišnje akcije osvajanja vrha Maglića pod nazivom “Planinarski izazov preživjelih od mina” kojom preživjeli od mina promoviraju prava, kapacitete i potencijale preživjelih od mina i osoba sa invaliditetom.

Oni podsjećaju javnost i pozivaju nadležne institucije na obavezu ispunjavanja preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču čišćenja miniranih teritorija i osiguranja podrške žrtavama mina do 2025. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.