PROGOVORIO NA SUDU

Završeno ročište za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću, SDA jurišniku i saradniku El- Kaide: Kome je sve prijetio i koliko ima profila

Tužilaštvo je u obrazloženju prijedloga za pritvor navelo da se Mulahusić tereti za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Mulahusić: Uhapšen na granici. Avaz

Piše: B. Cerić

7.9.2021

Ročište za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću, SDA internet jurišniku i saradniku El- Kaide završeno je u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH je u obrazloženju prijedloga za pritvor navelo da se Mulahusić tereti za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.


Opasnost od bjekstva

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto. Mulahusić posjeduje državljanszvo BiH i Luksemburga. Njegova porodica živi u Zavidovićima. 

Tužilac Oleg Čavka naveo je imena političara, novinara i drugih javnih ličnosti koje je Mulahusić vrijeđao na objavama putem Facebooka pozivajući na njihovo kažnjavanje. Tužilaštvo je otkrilo da Mulahusić posjeduje nekoliko profila na Facebooku, a indetifokovan je i profil na arapskom jeziku pod imenom Jasmin Malahasain.


Faksimil 13. stranice Izvještaja gdje se navodi i ime Jasmina Mulahusića. Printscreen

- Tokom 2020. i 2021., a eventualno i duže, javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu BiH, Federacije BiH, i u institucijama BiH, osoba hrvatske i srpske nacionalnosti samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa ratnim dešavanjima u BiH, činjenicom da je veliki broj bošnjaka nezaposlen, te realnoj okolnosti da su u BiH složene društveno-političke i ekonomske prilike. Cilj mu je bio da ovakvim djelovanjem u okviru svojih Facebook profila obezbjedi što veći broj pratilaca, komentatora i drugih korisnika društvene mreže Facebook, javnim pozivanjem da njegove zloćudne tekstove međusobno dijele, proslijeđuju, šire, te naposljetku i na svaki način kazne osobe koje je označio svojim neistomišljenicima- naveo je tužilac Čavka.

Mulahusić je , kako je naveo tužilac djelujući na ovaj način prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim pogledom, teško vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih na uvredljiv način pripadnicima drugih konstitutivnih naroda u BiH, izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje sljedbenike na Facebooku da ih kazne.

- Njegovi sljedbenici su na njegovim javnim objavama ostavljali svoje komentare izrazito prijetećeg sadržaja, i teško uvredljivog sadržaja, pozivanjem na silovanje, javno bičevanje, ubistva i protjerivanja većeg broja osoba iz javnog sektora, novinarstva, politike - istakao je Čavka.

On je kazao da je Mulahusić koji ima osmero djece i privanu firmu, odavao utisak čovjeka koji ništa drugo nije radio već je po cijeli dan samo postavljao objave na Facebooku.

Dokumenti o El-Kaidi

Na meti Mulahusića su novinari bili Ervin Mušinović, Senad Hadžifejzović, Vera Arnautović direktorica JKP Rad Sarajevo, novinarka Nataša Vasić, Ivana Marić Ivana-uposlenica fondacije Konrad Adenauer i analitičarka, dr. Dragan Stevanović, poslanik SDP-a, novinari Kenan Kešmer i Edina Kalamujić, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Mensur Osmović, penzionisani novinar , Aljoša Čampara, ministar Federalne vlade u MUP, Nejra Latić- Hulusić, filmski redatelj, novinarka Semira Degirmendžić.

Tužilac Čavka je kazao de će u narednom periodu provjeriti dokumenta o navodnoj povezanosti Jasmina Mulahusića s El - Kaidom, ali da to neće biti povezano s ovim krivičnim djelom.

S druge strane Mulahusićev advokat Mirza Ališah u svom obraćanju sudu zatražio je da se prijedlog odbije, jer smatra da u ovom slučaju nije počinjeno krivično djelo koje se njegovom klijentu stavlja na teret.

Prema njegovom mišljenju u ovom slučaju se eventualno radi o kleveti koja se tretira parničnim postupkom. Također, Ališah je naveo da sud razmotri da se Mulahusiću umjesto pritvora izrekne mjere zabrane.


Obraćanje Mulahusića

Jasmin Mulahusić je na sjednici kazao da su među pomenutim imenima osoba protiv kojih je pisao na Facebooku trebali biti i Fahrudin Radončić, Gordana Tadić, Dubravko Čampara i Oleg Čavka.

- Smatrama da je tužilac Oleg Čavka lično motivisan da mi se revanšira. Osim toga žele me kazniti zbog afere u Hrvatskoj o vrbovanju selefija jer sam posvjedočio što sam lično doživio- kazao je Mulahusić, nakon čega ga je sutkinja Tatjana Kosović prekinula jer osobe koje je naveo nisu navedene u prijedlogu za pritvor.

Advokat Mirza Ališah kazao je da će odbrana razmisliti i prijedlogu za izuzeće tužioca Olega Čavke zbog kako je naveo, povezanosti tužioca s nekim osobama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.