ODLUKA SUDA BIH

Sutkinja Kosović oslobodila Mulahusića, smatra da je u pitanju sloboda govora

Za njega je Tužilaštvo BiH tražili jednomjesečni pritvor, ali je Sud odbio prijedlog tužioca Olega Čavke

Piše: M. Aš.

7.9.2021

Jasmin Mulahusić, radikalni internet jurišnik SDA pušten je odlukom Suda BiH na slobodu. Nisu mu čak određene ni mjere zabrane, saznaje "Avazov" portal.

Za njega je Tužilaštvo BiH tražilo jednomjesečni pritvor, ali je Sud odbio prijedlog tužioca Olega Čavke.

Zaključak sutkinje Tatjane Kosović je taj da sloboda govora i nešto oštrije mišljenje o pojedincima nisu dovoljna osnova za određivanje pritvora.

Kako kažu iz Suda BiH, prijedlog za određivanje pritvora je odbijen jer Sud nije utvrdio “postojanje krivičnog djela za koje se Mulahusić tereti iz podnesenog prijedloga i dokaza Tužilaštva”.

Sud BiH u rješenju o odbijanju pritvora “zaključio da je riječ o slobodi govora”.

Iz Tužilaštva BiH je jučer zvanično saopćeno da je osumnjičeni bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji El Kaida i drugim terorističkim organizacijama.

 - Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH. S obzirom da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizirati pitanje uhićenja navedenog osumnjičenog, Tužiteljstvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimjerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posljedice po međunarodni ugled Bosne i Hercegovine, u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Navedeni osumnjičeni evidentiran je i od strane istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv sprečavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti- rečeno je iz Tužilaštva BiH

Protiv njega Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti i odavanja tajnih podataka.

Skandalozno je da Sud nije odredio ni mjere zabrane osobi koja godinama teroriše i vrijeđa novinare na društvenim mrežama i to samo one koji pišu protiv režimske vlasti i bračnog para Izetbegović.

Ova odluka ustvari je pokazala da sve dok Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA imaju kontrolu nad predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem, drugačije se rješenje nije ni očekivalo niti je moguće da bude doneseno. 

Svi prijedlozi Tužilaštva unazad pola godine su skoro odbijeni. 

Jasmin Mulahusić: Pušten na slobodu. Facebook

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.