RATNI ZLOČINAC

Jovica Stanišić se žalio na presudu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove

Zajedno sa Frankom Simatovićem je osuđen na 12 godina zatvora

Stanišić i Simatović su osuđeni na po 12 godina zatvora. Agencije

Piše: H. J. I.

7.9.2021

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) 30. juna je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, osudilo na kaznu po 12 godina zatvorske kazne za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Podsjećamo, optužnica Simatovića i Stanišića teretila je za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata i Bošnjaka u periodu od 1991. do 1995. godine.


Žalba na presudu

Stanišićevi advokati su jučer dostavili obavijest o žalbi protiv presude Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, u skladu s pravilom 133 Pravilnika o postupku i dokazima.

Postoji osam žalbenih osnova protiv osuđujuće presude. Kako navode u žalbi, svaki od ovih osnova i podosnova, pojedinačno ili zajedno, poništava presudu ili dovodi u pitanje da li je pravda uistinu zadovoljena.

U sklopu žalbe, Stanišić traži da bude oslobođen krivice od 1 do 5 tačke optužnice. Uz to, traži od Žalbenog vijeća da ukine izrečenu kaznu i odredi novu, znatno nižu.

Simatović i Stanišić do sada su prvi funkcioneri Srbije koji su proglašeni krivim za zločine u Hrvatskoj i BiH. Njihovo suđenje je najduži postupak u historiji suda u Hagu.

Presudu su donijele sudije Barton Hal (Burton Hall), Džozef Čiondo Masanč (Joseph E. Chiondo Masanche) i Seon Ki Park.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.