AVAZ NA LICU MJESTA

Posjetili smo Covid odjel Bolnice za plućne bolesti u Travniku: Evo šta kažu pacijenti

Ekipa portala "Avaza" danas je posjetila covid odjel ove bolnice, a pacijenti su nam ispričali kako je boriti se s virusom, a podijelili su i svoja razmišljanja o cijepljenju

Bolnica za plućne bolesti u Travniku. D. Pucar

Piše: D. Pucar

7.9.2021

Epidemiološka situacija u Srednjobosanskom kantonu polako se usložnjava u posljendjih desetak dana. Cijepljenje stanovništva ne ide najboljim tempom, a u Bolnici za plućne bolesti u Travniku, prvoj brani protiv covida u kantonu, kažu kako od 20-tak hospitaliziranih pacijenata zaraženih covidom, nitko nije cijepljen.



Oko 200 zaraženih pacijenata u prosjeku. D. Pucar

- Mi u bolnici imamo 200-tak pozitivnih pacijenata prosječno. Mogu reći praktično to su svi oni koji nisu cijepljeni. Bilo je nekoliko cijepljenih pacijenata u zadnjih mjesec dana, alioni su zaista imali blaže kliničke slike i puno brže su završili liječenje - rekao je dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti Travnik.

Ekipa portala "Avaza" danas je posjetila covid odjel ove bolnice, a pacijenti su nam ispričali kako je boriti se s virusom, a podijelili su i svoja razmišljanja o cijepljenju.


Da nije bilo kisika, ne bi bilo dobro. D. Pucar

- Pogriješio sam što sam nasjedao na neke priče da nema korone, ali sad sam osjetio u duši i na svojoj koži na ovom krevetu na kojem ležim - rekao je jedan od pacijenata.

- Da nije bilo kisika i ovoga svega, ne bi bilo dobro - kazala je pacijentica.


Vakcine dostupne. D. Pucar

Cjepiva su, kaže resorni kantonalni ministar zdravstva, građanima dostupna.

- Mi smo od početka pandemije dobili oko 70.000 cjepiva, u jedno dozi imamo cijepljenih 45.000 osoba, a nešto više od 22.000 osoba cijepljeno je u obje doze. Cjepiva ima, prema informacijama federalnog Zavoda za javno zdravstvo, trenutnoima neraspoređenih 860.000 cjepiva. Imamo i Astra Zenecu kojoj brzo ističe rok - rekao je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.


Izlaz sa odjela. D. Pucar

Da su u travničkoj bolnici teže posljedice imali uglavnom pacijenti koji nisu cijepljeni, liječnici smatraju još jednim dokazom o neophodnosti cijepljenja, te su ponovno apelirali na građane da se cijepe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.