OŠTAR GOVOR

Arijana Memić: Mi za ovih pet godina ni jedan zarez nismo promijenili

Jedva sam čekala priliku da postavim pitanja vama, Sabina Sarajlija

Arijana Memić: Ko vam je naredio da nastavite štititi njegove ubice. Screenshot

Piše: E. T.

7.9.2021

Arijana Memić, sestra rahmetli Dženana Memića i kantonalna zastupnica, obratila se večeras na sjednici Skupštine KS. 

Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti: 

– Konačno! Zbog ovakvih trenutaka, zbog ovakvih prilika sam ovdje gdje jesam. 

Drage kolege i kolegice, dragi sugrađani i sugrađanke, ponavljala sam to već mnogo puta, ali ću opet: ja sam ovdje prije svega kao sestra Dženana Memića! To je uvijek bio moj jedini cilj i interes. Naravno, glasove koje sam dobila sam shvatila ozbiljno i naravno, sve obaveze koje kantonalni zastupnici imaju izvršavam i također shvatam ozbiljno. IPAK PONAVLJAM, ja sam sestra Dženana Memića i ovakve prilike, da postavim pitanja i kažem u lice onima koji nas kao ostećenu porodicu ne primaju, odbijaju ili nam čak i namjerno odmažu, ovakve prilike su razlog mog angažmana kao kantonalna zastupnica.

I jedva sam ČEKALA priliku da postavim pitanja VAMA Sabina Sarajlija. Jer za razliku od ostalih koji su od samog početka uključeni u ovaj slučaj i sudjelovali u zataškavanju, vi ste tek kasnije došli i imali ste priliku – imali ste bezbroj prilika – da zaustavite ovu farsu i uradite pravu stvar! Međutim, vi to niste željeli i na Vama je zato jos veća odgovornost.


Sjećate li se Mahira Rakovca

Stoga mi je izrazito drago što danas mogu Vama, glavna kantonalna Tužiteljice, i postaviti pitanja i reći nekoliko stvari, jer smo Vas mi kao porodica vec 100.000 puta kontaktirali, tražili smo sastanak, a vi ste nam odgovorili samo da dostavimo dokaz o smrti. Pa, ne znam da li je to namjerno urađeno ili je neznanje, kazala je Arijana Memić.

A potom postavila niz pitanja:

1. Šta je obaveza Kantonalnog tužilaštva KS i glavne tužiteljice u slučaju kada iz pravosnažne presude VS FBiH proizilazi da je vođena pogrešna istraga, podignuta neutemeljena optužnica koja je rezultirala oslobađajućom presudom?

2. Konkretno, šta je ili šta će KTKS poduzeti u slučaju „Dženan Memić“, vodeći se činjenicom da je potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici koju je podiglo navedeno tužilaštvo?

3. Da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužitelje kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu, trošili vrijeme, nisu zastupali oštećenu stranu na način na koji su trebali, na kraju, trošili novac građana KS, pri tome uznemiravali javnost ili ćete se pozvati na nastupanje zastare disciplinskog prekršaja jer je proteklo 5 godina od događaja?

4. Šta KTKS namjerava uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje “Ko je ubio Dženana Memića”?! Naime, iako je KT KS izgubilo nepristrasnost da dalje postupa u ovom predmetu da li ćete se barem javno oglasiti po ovom pitanju?

5. Jeste li barem jednom uzeli da pogledate spis tužilaštva, optuznicu u nasšem predmetu? Da kao pravnica, sami ocijenite, ima li smisla to sto rade vaši tužioci?

6. Znate li Vi tužiteljice ko je ubio Dženana?

7. Ko vam je naredio da nastavite štititi njegove ubice?

– Znamo, imamo napismeno, da Ustavnom sudu Tužilastvo KS nije dostavilo KLJUČNI dokazni materijal u ovom slučaju – tako da odluka po apelaciji Ustavnog suda, ne može nikako biti razlogom za nastavak istrage i podizanje optužnice za saobraćajnu nesreću… – – Također, Federalno tužilastvo jeste izvršilo nadzor, međutim, ovo pitanje TAKOĐER važi za Federalno tužilaštvo, tako da nemojte da vam pada NA PAMET da se izvlačite upravo na te dvije odluke – jer svijesni ste šta se desilo, svjesni ste kako se desilo i svjesni ste reperkusija vašeg djelovanja odnosno nedjelovanja.

Ako mi sada ovdje kažete da niste svjesni toga, onda vi priznajete da niste svjesni šta i kako radi tužilaštvo koje vodite i shodno tome ste dužni i obavezni odmah podnijeti ostavku, jer to dugujete ovim građanima, koji imaju pravo na to da na tako važnoj poziciji bude osoba od povjerenja, osoba koja zna voditi takvu jednu instituciju, koja zna šta rade njoj podređeni tužioci, koja zna kakve predmete to tužilastvo pred sobom ima – a vi to ili niste, ili svjesno radite isto ono što je radila vaša prethodnica… Dalida Burzić.

Možda ću pojedinim već biti i dosadna što pitam, ali mi samo tražimo istinu! Mi za ovih pet godina ni jedan zarez nismo promijenili. A ono što me najviše boljelo svih ovih godina, je činjenica da je Vaše tužilaštvo, tada pod vodstvom Dalide Burzić, 6 punih mjeseci potrošilo i vrijeme i resurse TRAŽEĆI jednu jedinu grešku u Dženanovom životu, jednu jedinu naznaku za to da bi on – gluho bilo – možda i zaslužio ovo što su mu uradili, tražili su bilo šta čime bi mogli da pokvare uspomenu na njega, da je isprljaju, da im lakše bude podmetnuti što su podmetali. Ali, nisu ništa našli, jer nisu ni MOGLI naći ono čega nema. 5 i po godina poslije, niti jedne ružne riječi od bilo koga ko je Dženana doista poznavao, niste mogli nigdje cuti.

Moram istaći da ovdje sistem ubija porodice, jer je sistem taj koji uzima snagu i zahtjeva od porodica da budu i istražitelji i tužitelji i možda čak i sudije – sjećate se slučaja Mahira Rakovca – majka je obolila od tuge, ali i od nemoći da izađe na kraj sa sistemom, umrla je, kasnije i očuh, a onda je slučaj zaspao. Ostao je Mahir Rakovac kojeg se sjete rijetki među nama, a kada se sjete, nastane šutnja. Jer svi smo mi jednim dijelom odgovorni za to što Mahir nije dobio pravdu, ali najviše je odgovoran sistem. A kada kažem sistem, ja ne pričam o nekom imaginarnom sistemu, već pričam o državi, o državnim institucijama, kao što je to kantonalno tužilaštvo Vaše. Ovdje se ciljano išlo na to da se uzme vrijeme i nama, da se ubije i naš, ali mi se nećemo umoriti i sve i da ne bude nas, bit će oni koji su uz nas, biti će uvijek barem neko ko će se boriti za istinu i pravdu za Dženana! To smo Vam odmah rekli, ali Vi nam niste vjerovali.


Dali smo vam 100.000 prilika

Međutim, mnoge druge porodice nisu imale tu mogućnost, neki nisu imali snage, neki nisu imali podrsku. Mnogi su nam se javili u toku ovih 5 godina. Mi odustati nećemo, mi znamo šta smo imali pa izgubili, ali ja vjerujem da ni neki građani još nisu svjesni šta su oni ovom našom borbom dobili.

Svjesna sam da se neki od mojih kolega možda neće složiti sa ovim načinom komunikacije i ovim što ću danas reći, ali pet godina mi nismo ni jedan zarez izmijenili i dokazali smo – mi kao porodica i naš advokat uz nas – dokazali smo dvjema presudama kantonalnog suda i jednom presudom vrhovnog suda FBiH, da Vaše tužilaštvo – ponavljam – ili je tužilastvo puno neznalica i nesposobnih, ili je namjerno insistiralo na optužnici za koju nisu imali niti jedan jedini dokaz da je podrži. To nisu samo naše riječi, iako ih govorimo već preko pet godina, to su riječi Vrhovnog suda FBiH!

Vaša prethodnica, a i vi u nekim medijskim izjavama, govorili ste da smo mi formirali pogrešnu sliku, a ja vam kažem da su ove dvije presude kantonalnog suda i presuda Vrhovnog suda jasan dokaz za to da smo mi govorili istinu, a VI ste željeli da nam nametnene pogrešnu sliku – i to sliku saobraćajne nesreće!

Presuda Vrhovnog suda FBiH je prva presuda ove vrste kojom se dokazuje sistemska korupcija a još prije njenog donošenja Sud BiH je potvrdio optužnicu za organizovani kriminal u ovom predmetu i to je prva takva situacija u 140 gona postojanja vrhovnog suda FBiH.

Sabina Sarajlija, ja vas sada pitam, kao što pitamo sve građanke i građane BiH ovih dana – na kojoj ste strani Sabina, na strani istine i pravde? Ako je tako, zasto je Sead Kreštalica Vaš zamjenik? Ili ste ipak na strani ubica i saučesnika, kao i Vaša predhodnica Dalida Burzić.

Dali smo vam 100.000 prilika da uradite svoj posao onako kako vam zakon nalaže, kako vam moral nalaže ili bi trebao nalagati – vi to niste iskoristili! Mi smo se nadali da ćete vi biti drugačija od vaše prethodnice, međutim drugačije ste samo po tome sto ipak niste toliko stručni u izvlačenju i provlačenju kao Dalida Burzić, a i njoj će doći što je zaslužila, pa možete zamisliti šta vas čeka.

Vi ste sto hiljada puta samo dokazali da niste apsolutno zainteresovani za riješenje ovog slučaja, vas isključivo zanima titula koju imate, ako vas zanima i to.

Da li vi uopće, ali iskreno, smatrate da zaslužujete biti glavna kantonalna tužiteljica KANTONA SARAJEVO?!

JE li vi stvarno smatrate da imate i kapacitet i kompetencije za tako odgovornu funkciju?

O kredibilitetu da ne pričamo…

Možete se vi ljutiti na mene zbog ovih riječi, to nije ono što zanima mene ili građanke i građane ovog kantona. Nama treba glavna kantonalna tužiteljica ili tužitelj koji zaista ZNA šta rade njemu ili njoj podređeni, koji ili koja zaista želi djelotvorne istrage i na kraju krajeva pravdu za sve one čiji ste ustvari zastupnici pred zakonom!

Na ovom predmetu su radile sve moguće pravosudne institucije – od Općinskog suda u Sarajevu, preko kantonalnog, vrhovnog, ustavnog i državnog suda sa jedne strane, i od kantonalnog tužilastva preko federalnog do državnog sa druge strane, kao i VSTV i UDT. I pet i po godina poslije, osim miliona maraka potrošenog budžetskog novca, novca građana i građanki, od rada VAŠEG tužilastva, nismo dobili NIŠTA – ni mi, ni građani, ni kanton, ni država, niko osim nekolicine onih koji su zataškavali, a za to bivali nagrađivani. Sead Kreštalica je u vašem mandatu dobio – a kažem dobio, ne zaslužio, jer ste mu je VI poklonili – poziciju v.d. glavnog tužioca Tužilastva KS… Dalida Burzić je zahvaljujući svojoj prijateljici Aleni Kurspahić-Nadarević, sutkinja suda BiH, VI ste dobili poziciju glavne kantonalne tužiteljice… .

Na ovom predmetu radilo je ukupno 9 kantonalnih tužilaca:

Dalida Burzić – sutkinja BiH

Aida Topalović – i dalje tu

Meris Ćato – advokat

Sead Kreštalica – vd

Ivana Petković – drzavna tužiteljica

Amina Ruzdić – i dalje tu

Dragan Sljepčević – i dalje tu

Seila Heljić – i dalje tu

Mladen Furtula – 2019. šef odjela za opšti kriminalitet i maloljetnike, a od 30.5.2019 – tužilac Tužilastva BiH


O našoj borbi će se govoriti, pisati i čitati

Vrhovni sud je potvrdio da kantonalno tužilastvo nije NI JEDNIM dokazom dokazalo da se desila saobraćajna nesreća. Ti svi tužioci rade i dalje u tužilastvu, neki su na višim pozicijama, neki nisu, ali su svi – osim jednog – još tu u pravosuđu. ŠTA GRAĐANKE I GRAĐANI DA OČEKUJU OD TAKVOG TUŽILAŠTVA?

SUTRA ĆE ISTI TI MOŽDA FINGIRATI DOKAZE ZA NEKU DRUGU OPTUŽNICU?!

IZVANREDAN USPJEH TUŽILAŠTVA KS MEĐUTIM POSTOJI – I TO U ČINJENICI DA JE ČAK 9 VAŠIH TUŽILACA SE NAŠLO U JEDNOJ KRIVIČNOJ PRIJAVI. AKO TREBA DA VAM JE DOSTAVIMO, DA OKAČITE NEGDJE NA ZID U PROSTORIJAMA UREDA Gl. TUŽIOCA, da vas podsjećaju na jedini „uspjeh“ kojim se možete dičiti Vi i Vaše tužilaštvo .

O našoj borbi će se govoriti, pisati i čitati i mi ćemo sigurno ostati upamćeni kao oni koji su se borili za istinu i pravdu, za vladavinu prava, za pravnu državu, a vi ćete ostati upamćeni kao neko ko je pokušao sve to nama uskratiti, kao korumpirani lopovi ili kao neznalice, a možda i jedno i drugo! Da imate imalo časti, na putu nazad u tužilastvo, napisali bi svoju ostavku!

A svoje sugrađanke i sugrađane još jednom pozivam da nam se pridruže na protestu 11.9. u 13h, jer mi nećemo čekati JOŠ PET GODINA da bi VI radili ono za sta šte plaćeni.

I Naravno, čisto forme radi – ako je neko to očekivao od mene, ja svakako neću glasati za vaš izvještaj, zaključila je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.