VSTV BIH

Naloženo imenovanje Bogunića u disciplinsku komisiju u predmetu protiv Gordane Tadić

Ovo je na sjednici najviše pravosudne institucije u obraćanju za medije potvrdio predsjednik Lagumdžija

Bogunić: Novi član VSTV-a BiH. Arhiv

BIRN

8.9.2021

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), naložio je imenovanje Sanina Bogunića, tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, u Drugostepenu disciplinsku komisiju u predmetu protiv Gordana Tadić, glavne državne tužiteljice.

Ovo je na sjednici najviše pravosudne institucije u obraćanju za medije potvrdio predsjednik Lagumdžija.

On je pojasnio da je imenovanje Bogunića kao novog člana VSTV-a u Drugostepenu disciplinsku komisiju u ovom predmetu potrebno zbog toga što je ranije sa ove funkcije razriješen Mahmut Švraka jer mu uskoro prestaje mandat. Nedugo nakon ove odluke i Željka Radović, članica VSTV-a se izjasnila da ne želi učestvovati u radu Drugostepene disciplinske komisije koja će odlučivati u postupku po žalbi glavne tužiteljice.

“Rekao sam da u strukturi mora doći tužilac, poznata je situacija da ostali nisu mogli biti članovi”, kazao je Lagumdžija dodajući da disciplinski postupak protiv glavne tužiteljice ne može komentarisati.

“Ne želim doći u situaciju da se traži moje izuzeće”, kazao je Lagumdžija dodajući kako će Vijeće donositi odluku u trećem stepenu ukoliko bude žalbe.

On je naveo da okončanje disciplinskih postupaka u predmetima protiv Tadić i predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, očekuje do kraja ovog mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.