ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman pozvao Komšića da podnese ostavku: Kako mu nije neugodno

Što se tiče izjave Komšića, ja sam bio na Bledskom forumu i nisam mogao vjerovati kada sam čuo da govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR-a, odnosno da ju je Tito uvezao, kaže Grlić Radman

Komšić i Grlić Radman. Avaz

Ad. A. / Hrvatski radio

8.9.2021

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti naroda, poručujući da on ne predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH niti ga je uopće briga za njih.

Grlić Radman rekao je to gostujući u programu Hrvatskoga radija u emisiji ‘A sada vlada’.



Nije izabran

-Što se tiče izjave Komšića, ja sam bio na Bledskom forumu i nisam mogao vjerovati kada sam čuo da govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR-a, odnosno da ju je Tito uvezao. Ono što me jako začuđuje i što ne mogu vjerovati je kako gospodinu Komšiću nije neugodno da se predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a da uopće nije izabran glasovima hrvatskog naroda, nego bošnjačkog naroda. Uostalom, ako je protiv konstitutivnosti, onda bi vjerojatno već sada trebao dati ostavku - istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

Grlić Radman je rekao i da sastavni dio Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma je upravo odrednica o konstitutivnosti naroda, a što se najbolje ogleda u Predsjedništvu BiH.

-Inače su na Bledskom forumu bila nazočna samo dva člana Predsjedništva BiH, nije bilo trećeg. Visoki predstavnik Šmit pokazao je da je BiH refleksija – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što se vidi u formi tročlanog predsjedništva - pojasnio je hrvatski šef diplomacije.


Nikada nije posjetio nijednu hrvatsku općinu

Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je još da Komšić "nikada u svome mandatu nije posjetio nijednu većinsku hrvatsku općinu" i dodao "nije pokazao bilo kakvu empatiju prema primjerice razornim požarima koji su pogodili područja gdje žive Hrvati.

-Mi smo se ovo ljeto jako angažirali oko gašenja požara u zapadnoj Hercegovini. Samo u okolici Tomislavgrada izgorjelo je šest i pol hiljada hektara niskog rastinja i makije u Širokom Brijegu, Neumu itd. Gospodin Komšić se nije nikada zapitao treba li pomoći, ili kako on tu može biti od koristi. To je zapravo i pitanje morala u politici - rekao je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.