POSJETA

Komandant NATO štaba Sarajevo Erik Folkeštad: Građani BiH mogu biti ponosni na OS BiH

Folkeštad čestitao na uspješnom provođenju ovog vrlo zahtjevnog događaja

Folkeštad posjetio vojni poligon za obuku "Manjača". Fena

Fena

8.9.2021

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Ivica Jerkić i komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Erik Folkeštad (Eric Folkestad) danas su posjetili vojni poligon za obuku "Manjača" radi praćenja ocjenjivanja SEL-2 Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG).


Aktivnosti i zadaci

Prilikom obilaska vojnog poligona "Manjača" održan je brifing od direktora vježbe brigadira Slavena Blavickog, u okviru kojeg su gosti upoznati sa dinamikom ocjenjivanja SEL-2.

Također, gostima se obratio šef monitoring tima NATO-a pukovnik Tore Bade te istakao zadovoljstvo sa dosadašnjim tokom ocjenjivanja i naglasio da je Bataljonska grupa lake pješadije na dobrom putu da uspješno završi SEL-2 ocjenjivanje.

Zamjenik ministra Mijo Krešić je naglasio da je impresioniran spremnošću i opredjeljenošću svih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su uključeni u aktivnosti koje se provode na poligonu Manjača.

- Ovo je aktivnost koja se provodi već treću godinu i sljedeće godine očekujemo u završnoj fazi potpuno spremnu, obučenu jedinicu nivoa lakog pješadijskog bataljona koja će biti spremna izvršavati zadatke pod NATO vođenim misijama podrške miru. Ovo je jedna od najzahtjevnijih aktivnosti koje provode Oružane snage BiH - istakao je Krešić.

Tokom posjete gosti su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima i zadacima jedinica iz strukture Bataljonske grupe lake pješadije.

- Cilj ovog programa je tranzicija Oružanih snaga BiH i mi upravo na ovoj vježbi skupljamo naučene lekcije kako bi ostale jedinice OSBiH počevši od desetine, voda, čete pa sve do bataljona bile jednako standardizovane i sposobne za vođenje složenih operacija kao što su NATO vođene operacije - izjavio je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Ivica Jerkić


Faza ocjenjivanja

Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkeštad je čestitao na uspješnom provođenju ovog vrlo zahtjevnog događaja, te dodao da je sljedeće godine završna faza ocjenjivanja, a da su se do sad jedinice pokazale sposobnim, samim tim građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na svoje OSBiH.

Aktivnosti u sklopu NATO-a ocjenjivanja SEL-2 po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) počele su 6. i bit će završene 9. septembra.

Pripadnici INF-L-BNG se kroz ocjenjivanje SEL-2 provjeravaju i ocjenjuju od ocjenjivača iz OSBiH uz monitoring ocjenjivača iz partnerskih zemalja s ciljem provjere stepena spremnosti i interoperabilnosti INF-L-BNG u izvršenju zadataka.

Ocjenjivanje SEL-2 INF-L-BNG je treći od četiri nivoa u sistemu ocjenjivanja deklarisanih jedinica, koje mora proći radi dobijanja certifikata, čime se potvrđuje da je u potpunosti osposobljena, interoperabilna i spremna za angažovanje u operacijama podrške miru, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.