AVAZ SAZNAJE

Ovo su članovi Drugostepene komisije VSTV koji odlučuju o postupku protiv Ranka Debevca

Oni su imenovani prije dvije sedmice putem sistema za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima

Debevec: Samo opomena. Avaz

Piše: M. Aš.

9.9.2021

Mustafa Šabić, sudija Vrhovnog suda Federacije, Jadranka Stanišić, sutkinja Vrhovnog suda RS i advokatica Duška Blagojević, članovi su Drugostepene disciplinske komisije za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u predmetu protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, saznaje portal "Avaza".


Žalbu su uputili i advokati

Oni su imenovani prije dvije sedmice putem sistema za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS). Radi se o jednoj od tri stalne drugostepene komisije za sudije, potvrđeno nam je iz VSTV-a.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević još prije tri sedmice je izjavio žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u predmetu "Ranko Debevec".

Osim UDT-a žalbu su uputili i advokati predsjednika Suda BiH. Na taj način otpočeo je Drugostepeni disciplinski postupak i formirana je Drugostepena komisija za sudije.


Teško kompromitirani predsjednik

Podsjećamo, iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH, Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a samo je javno opomenut u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.