TEŽNJA EU INTEGRACIJAMA

Oglasili iz OHR-a o sastanku Šmita i Vučića: Važna funkcionalnost države BiH

Šmit je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji

Šmit i Vučić. OHR

M. Aš.

9.9.2021

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) boravio je danas u zvaničnoj posjeti Beogradu gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Visoki predstavnik Šmit (Schmidt) i predsjednik Vučić razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji. Visoki predstavnik Schmidt naveo je da je funkcionalnost države BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija kao i za napredak ka EU integracijama.

Visoki predstavnik također je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji. On je pohvalio stalnu podršku predsjednika Vučića suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Tokom posjete Beogradu, visoki predstavnik sastao se i sa Njegovom Svetošću, patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.