PREKRŠIO MJERE ZABRANE

Direktor OSA-e sutra ponovo u Sudu: Hoće li Osmici biti određen pritvor

Tužilaštvo BiH je došlo do dokaza da je Mehmedagić prekršio mjere zabrane koje su mu određene 16.juna

Mehmedagić: Putovao sa Sarajlićem u Antaliju. Avaz

Piše: M. Aš.

9.9.2021

U Sudu BiH sutra u 13 sati zakazano je sudsko ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-a Osmanu Mehmedagiću opozovu mjere zabrane i odredi jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo BiH je došlo do dokaza da je Mehmedagić prekršio mjere zabrane koje su mu određene 16.jula.

U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH došlo je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inozemstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se, u skladu s izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara.

U rješenju Suda BiH precizno je navedeno da se osumnjičenom Mehmedagiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, "zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva u ovom krivičnom predmetu, uključujući približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom, osim s braniocima“.

Međutim, Osmica je sa svjedokom u ovom predmetu Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, otputovao avionom s Aerodroma Sarajevo 21. jula u Antaliju. Otputovali su svega pet dana nakon određivanja mjera.

Prema dokumentaciji "Avaza", Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji, a u Sarajevo su se vratili 30. jula. Potvrđuju to i zvanični podaci Granične policije i Tužilaštva BiH koji su proslijeđeni Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.