OSVRT

Šmit u Beogradu, Dodik u teškom ofsajdu, Komšić na tribinama

Nakon Šmitovih susreta sa Vučićem i patrijarhom Porfirijem poruka za zabludjelog sina Milorada Dodika ne može biti jasnija

Šmit, Dodik i Komšić: Preslagivanje na političkoj sceni. Avaz

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

9.9.2021

U posljednjih pet dana svjedočimo pravom političkom trileru, sa obratima koje ne bi smislio ni slavni inspektor Herkul Poaro. Finiš tog turbulentnog preslagivanja vidjeli smo danas u Beogradu.

Agencijske vijesti kažu da se novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U odvojenom susretu Šmit je razgovarao i sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Poruka za zabludjelog sina Milorada Dodika ne može biti jasnija. Politički i vjerski lideri Srbije i praktično priznaju Šmita i njegovu funkciju, što samo dodatno osvjetljava sliku na kojoj se Dodik nalazi u teškom političkom ofsajdu.


Slijedi Dodikovo povijanje repa

Nema sumnje, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH morat će sam da vadi vrelo kestenje koje je potpalio višekratnim omalovažavanjem i nepriznavanjem novog visokog predstavnika.


Šmit: Strpljivo jačanje pozicije. Avaz

Šture informacije u beogradskim medijima govore da se iza kulisa već sprema i Dodikov sastanak sa Šmitom. U kakvom god formati taj susret bude, on će značiti Dodikovo povijanje repa i priznanje realnog stanja, odnosno Šmita kao visokog predstavnika u BiH.

Da se nešto iza brda valja bilo je jasno još prošlog vikenda, kada su iz Njemače stigli detalji međunarodne konferencije na kojoj su govorili Kristijan Šmit, predsjednik njemačkog Bundestaga Volfgang Šojble i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Nakon što je otvoreno progovorio o izboru hrvatskog člana kolektivnog šefa države i činjenici da Komšić jeste u Predsjedništvu predstavnik hrvatskog naroda ali da su ga na tu poziciju dominantno izabrali Bošnjaci, prema Šmitu je okrenuta koordinirana medijska i politička baražna vatra iz krugova bliskih vladajućim bošnjačkim strukturama i samom Komšiću.



Dodik: Dobio jasne signale. Avaz

Helem, odjednom Šmit i nije više toliko probosanski orijentiran, a Njemačka i kancelarka Merkel ("znali smo") ipak šuruju sa braćom po vjeri, Hrvatima.

Komšić se, zbunjen obratom koji je samo njega iznenadio, našao u neobičnoj poziciji. Od igrača koji je trebao biti dio rješenja, u 24 sata se pretvorio u nekoga ko radikalizira političku scenu i neodmjereno udara na osvjedočene prijatelje BiH iz Berlina, a sam sebe sa političkog terena šalje na navijačke tribine.

Šta više, lider DF-a došao je u paradokslnu situaciju da se okrenuo protiv Šmita, a istovremeno Šmita počinje javno hvaliti notorni Milorad Dodik.

Šlag na tortu došao je u vidu najave da će Angela Merkel svoju posljednju diplomatsku turneju u ulozi kancelarke imati upravo na zapadnom Balkanu.


Bošnjačka pozicija plačljivog Kalimera

Merkelicin dolazak prvo u Beograd kod Vučića, a onda u Tiranu kod Edija Rame, osim što signalizira gdje su ključni centri za rješenje balkanskog gordijevog čvora, još jače portretira samoizolirajući položaj BiH i bošnjačkog političkog faktora na zapadnom Balkanu.


Komšić: Zbunjen i neobaviješten. Avaz

Taj faktor, nažalost, decenijama je svoju moć i snagu više trošio i troši na obračun sa sekularnim opozicionim glasovima, nego što smisleno radi na pridobijanju novih i zadržavanju starih prijatelja u regionu, Evropi i svijetu.

Krajnji rezultat takve promašene bošnjačke noj-politike gledamo ovih dana u direktnom prijenosu. Naši tradicionalni saveznici iz Njemačke i osobno kancelarka Angela Merkel danas, očito, bolje razumiju ono što govore srpski i hrvatski političari i državnici, nego što su spremni da i dalje slušaju samozvane bošnjačke i probosanske glasnogovornike koji su se, nakon trideset godina vlasti, pretvorili u replike otužnog plačljivca Kalimera iz poznatog crtanog filma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.