DOM NARODA PARLAMNETA FBIH

Usvojen Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH

Delegati jednoglasno izglasali Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH

Delegati jednoglasno glasali. Ilustracija

Piše: A. Č.

9.9.2021

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su jednoglasno usvojili Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj 18. juna 2020. godine, usvojila Program ekonomske stabilizacije i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine 2020 – 2021. godina, kao pretpostavku za održiv i ubrzan rast u 2022. godini.

Ovaj Program pod tačkom 4. (Mjere s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta), predviđa usvajanje novog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine je već prolazio parlamentarnu proceduru i to na način da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio u tekstu kako ga je predložila Vlada Federacije BiH, a potom je na nastavku 5. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održane 27. februara 2020. godine, dobio podršku 29 delegata, što znači da zbog jednog glasa nije usvojen. 



Tekst Zakona usaglašen sa Obrtničkom komorom FBiH

Značajno je pomenuti da je na ovoj sjednici prilikom glasanja nedostajalo 17 delegata zbog neprisustvovanja istoj.

U izradi Zakona, koja je trajala četiri godine, učestvovali su svi kantoni na način da je u istim organizovana javna rasprava, a razmatrani su prijedlozi i sugestije zainteresovane javnosti, kao i Saveza općina i gradova u Federaciji BiH.

Važno je napomenuti da je tekst Zakona usaglašen sa Obrtničkom komorom Federacije BiH uoči sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj isti nije usvojen. Također, velike zasluge za usvajanje ovog zakona ima udruženje Liberalni forum koji je radio na njegovoj pripremi i promociji.

Uz manje, adekvatne korekcije Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je pristupilo izradi novog Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je Vlada utvrdila s prijedlogom da ga Parlament Federacije BiH donese po hitnom postupku.

Najznačajnije prednosti Prijedloga zakona

Najznačajnije prednosti Prijedloga ovog zakona u odnosu na postojeći Zakon su:

- omogućeno je vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnika;

- skraćena procedura i pojednostavljena registracija obrta;

- omogućeno je pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti;

- ograničeno je izvršenje nad imovinom obrtnika;

- obrtniku je omogućeno obavljati i druge djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnost obuhvaćene rješenjem o obavljanju obrta;

- omogućeno je fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja;

- definisan je obrt kao osnovno, dopunsko i dodatno zanimanje;

- pored vlasnika ostvarenog patentnog prava obrt može osnovati i vlasnik industrijske

svojine;

- precizirano je da prestanak obrta po sili zakona utvrđuje nadležni organ rješenjem (prijedlog delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH);

- članarina odnosno visina članarine Obrtničkoj komori koja je značajno umanjena i to na način da se ista ne može propisati u iznosu većem od 0,50% od osnovice za obračun doprinosa za prethodnu godinu koju objavljuje Federalno ministarstvo finansija (u skladu sa postojećim Zakonom iznos je 1 posto);

- visinu članarine i način raspodjele iste utvrđuje Obrtnička komora Federacije BiH svojom odlukom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.