U EMISIJI FTV-A

Ibro prijavio Radovana zbog negiranja genocida u Srebrenici

Krivičnu prijavu protiv glasnogovornika SNSD-a podnio je Ibro Bešlija iz Sarajeva

Radovan Kovačević. Avaz

E. T.

9.9.2021

Radovan Kovačević, glasnogovornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika prijavljen je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog negiranja genocida u Srebrenici. 

Krivičnu prijavu protiv njega podnio je Ibro Bešlija iz Sarajeva, objavio je politicki.ba. 

U krivičnoj prijavi navodi se da je Kovačević, gostujući na Federalnoj TV 6. septembra ove godine negirao genocid u Srebrenici. 

- U potpunosti uvažavam i najiskrenije žalim za svim žrtvama zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali jasno i odgovorno tvrdim da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da zločin koji se dogodio u Srebenici ne može biti kvalificiran kao genocid, jer ni na koji način se ne može porediti sa zločinima genocida kakav se dogodio nad srpskim narodom u "nezavisnoj državi Hrvatskoj", kakav se dogodio u Jadovnu i na mnogim drugim stratištima, ne može se porediti sa zločinom genocida, odnosno holokausta, nad jevrejskim narodom, niti genocidom koju su Turci, koji je Turska sprovela nad Armenima - rekao je Kovačević u emisiji Plenum FTV-a.

Time je, ističe se u krivičnoj prijavi, "prijavljeni Radovan Kovačević počinio krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti" iz člana 145a, stav 3. i 7. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.