REAGIRANJE

Smailbegović o imenovanju Komisije za vrijednosne papire: Bilo je krajnje vrijeme da se odblokira rad

Nadam se da će se ova klima generalno pokušati pomjeriti prema privredi, ekonomiji, standardu, previše smo okupirani političkim temama, kaže Smailbegović

Adnan Smailbegović: Imaju dvije godine posla. Avaz

Piše: E. T.

9.9.2021

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, pozdravio je današnje imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH. 

Smailbegović u izjavi za portal "Avaza" kaže da je bilo krajnje vrijeme da se odblokira rad ove izuzetno važne Komisije. 

- Ovo je zaista bilo krajnje vrijeme, evo sad će 2 godine kako smo bez Komisije. Jedna loša poruka privrednicima i domaćim i stranim pogotovo koji namjeravaju da dođu i investiraju u BiH. Loš je način i poruka investitorima. Sad će članovi Komisije imati najmanje dvije godine da to počiste što se nakupilo. Za dvije godine se predmeta nakupilo jako puno. Poznajem neke članove Komisije i znam da su čestiti i vrijedni. Nadam se da će se ova klima generalno pokušati pomjeriti prema privredi, ekonomiji, standardu, previše smo okupirani političkim temama - kazao je Smailbegović za portal "Avaza". 

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Doma naroda konačno je imenovana Komisija za vrijednosne papire FBiH koja ne postoji više od 20 mjeseci. Za su glasala 32 delegata, pet protiv i 1 suzdržan. Tako su danas razriješeni Hasan Ćelam i Matej Živković, a imenovani Adnan Zukić (predsjednik), te članovi Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović, Romeo Zelenika.

Inače, nadležnosti Komisije proizilaze iz Zakona o vrijednosnim papirima, Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, Zakona o registru vrijednosnih papira, Zakona o društvima za upravljanje fondovima i o investicionim fondovima i Zakona o privrednim društvima.

Navedenim zakonima utvrđene su sljedeće nadležnosti Komisije:

- regulacija uslova i načina emisije vrijednosnih papira i uslova i pravila prometa vrijednosnih papira;

- nadziranje primjene standarda izvještavanja investitora i javnosti o poslovanju učesnika u prometu vrijednosnih papira, standarda upravljanja dioničkim društvima i standarda zaštite interesa investitora, te primjene zakona i drugih propisa o emisiji i prometu vrijednosnih papira, vršenje nadzora nad radom berze, Registra vrijednosnih papira, profesionalnih posrednika, banaka depozitara i društava za upravljanje i investicionih fondova;

- preduzimanje mjera iz nadležnosti Komisije, u skladu sa zakonom i drugim propisima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.