UDAR NA DŽEP GRAĐANA

Admir Čavalić za "Avaz": Fadilove izjave su nesmotrene, oporavak tek početkom iduće godine

Porast cijena imamo u svakoj državi svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini i Vlada ne može uraditi mnogo po tom pitanju, kaže Admir Čavalić

Admir Čavalić: Vlada ne može uraditi mnogo po tom pitanju. Avaz

A. Ka.

9.9.2021

Iako Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za avgust 2021. godine iznosi 2.524,81 KM i za 454,02 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, nadležne institucije ne rade ništa kada je riječ o udaru na džep građana.

Naprotiv. 

Tako Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, i dalje ne shvata ozbiljnost problema. Umjesto da mu se građani dive zbog rezultata u njegovom poslu za koji je debelo plaćen novcem građana, on je hit na društvenim mrežama, pogotovo nakon posljednjih "bisera" o ulju, krompiru...


Adekvatnije objašnjenje

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže za portal "Avaza" da su posljednje izjave Novalića „nesmotrene“ i da je novonastalu situaciju mogao „adekvatnije objasniti“.

- Prije svega, rast cijena je globalno uvjetovan. Dakle, rast cijena imamo u svakoj državi svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini i Vlada ne može uraditi mnogo po tom pitanju. Također, istina je da se potrošačka korpa ne prati kao statistički podatak, pratimo indekse potrošačkih cijena. Svejedno, i kada se prate ti indeksi, jasno je da je došlo do porasta cijena – pojašnjava Čavalić.

Bolji dani

Na pitanje naziru li se bolji dani, naš sagovornik kaže: 

- Tek krajem četvrtog kvartala, odnosno početkom iduće godine. Trenutno još uvijek imamo taj paradoks inflacije zbog oporavka potražnje – zaključio je Čavalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.