SUD BIH

Danas ročište Mehemdagiću za opoziv mjera zabrane i određivanje pritvora

Tužilaštvo je saopštilo da je u okviru rada na predmetu došlo do dokaza da je Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu sa osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu

Ad. A. / Srna

Mehmedagić: Prekršio mjere zabrane

Foto: Avaz


U Sudu BiH danas će biti održano ročište direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, Osmanu Mehmedagiću Osmici, po zahtjevu Tužilaštva BiH za opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora.

Mehmedagić je osumnjičen u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi o njegovoj diplomi sa Američkog univerziteta u BiH, ali i protiv vlasnika tog univerziteta u BiH Denisa Prcića i još dvije osobe u vezi nezakonitog izdavanja diplome tog univerziteta Mehmedagiću.

Tužilaštvo je saopštilo da je u okviru rada na predmetu došlo do dokaza da je Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu sa osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu, a kojoj se nije smio pribižavati na udaljenost manju od 50 metara u skladu sa izrečenim mjerama zabrane.

Zbog evidentiranja kršenja izrečenih mjera zabrane, zatraženo je određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Mehmedagića za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Mehmedagića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teška krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje isprave i pranja novca.

Sud BiH odbio je da odredi pritvor Mehmedagiću, te odredio mjere zabrane.

Jedna od mjera zabrane i zabrana kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom predmetu, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom, osim sa braniocima.

Početak ročišta zakazan je za 13 sat.

Više o temi Osman Mehmedagić Osmica

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Dodika nismo podržali
NA VRH

Podijeli članak na