PROCESI

Završeno ročište Osmanu Mehmedagiću Osmici, zatražen pritvor, čeka se odluka Suda BiH

Tužilaštvo BiH je došlo do dokaza da je Mehmedagić prekršio mjere zabrane koje su mu određene 16.juna

Piše: M. Aš. - B. C.

10.9.2021

Završeno je ročište Osmanu Mehmedagiću Osmici, po prijedlogu Tužilaštva BiH o opoziviu mjere zabrane i određivanju jednomjesečnog pritvora. 

Tužilac Oleg Čavka je izjavio da prema podacima Granične policije BiH Osman Mehemdagić i Asim Sarajlić da su 21. jula zajedno odputovali avionom u Antaliju. Prema mjerama zabrane osumnjičeni se ne smije svjedoku približavati na udaljesnot manju od 50 metara. 

Čavka je naglasio da je Tužilaštvo krenulo u provjeru mjera zabrane nakon što su u medijima vidjeli fotografije iz Begove džamije sa svadbe kćerke Bakira i Sebije Izetbegović. Na fotografijama su bili Mehmedagić i Sarajlić koji su došli na svadbu.


Osman Mehmedagić s advokatima izlazi iz Suda BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Odbrana Mehmedagića, advokatica Senka Nožica i advokat Nermin Mulalić smatraju da nije prekršena mjera zabrane. Objasnili su da je kontakt nešto drugo u odnosu na činjenicu da su dvije osobe se našle na istom mejstu u isto vrijeme.


Zabrana kontaktiranja sa svjedocima

Tužilaštvo BiH je došlo do dokaza da je Mehmedagić prekršio mjere zabrane koje su mu određene 16. jula.

U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH došlo je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inozemstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se, u skladu s izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara.

U rješenju Suda BiH precizno je navedeno da se osumnjičenom Mehmedagiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, "zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva u ovom krivičnom predmetu, uključujući približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom, osim s braniocima“.


Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji

Međutim, Osmica je sa svjedokom u ovom predmetu Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, otputovao avionom s Aerodroma Sarajevo 21. jula u Antaliju. Otputovali su svega pet dana nakon određivanja mjera.

Prema dokumentaciji "Avaza", Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji, a u Sarajevo su se vratili 30. jula. Potvrđuju to i zvanični podaci Granične policije i Tužilaštva BiH koji su proslijeđeni Sudu BiH.

Advokatica Senka Nožica je kazala da Granična policija nije mogla dati podatke bez naloga Suda, jer se radi o direktoru OSA-e čije je kretanje, kako je izjavila, službena tajna.  Dodala je da je to lični konflikt tužioca Čavke s Mehmedagićem. 

Osmicin advokat Nermin Mulalić je kazao da je Asim Sarajlić kao svjedok irelevantan za postupak koji se vodi za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave. 

Inače u ovom predmetu je sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović koja će naknadno donijeti odluku.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.