AVAZ SAZNAJE

Amina Valjevac nova dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Mirsad Dorić podnio je ostavku na ovu poziciju 2 sepemtbra.

Amina Valjevac. AVAZ

Piše: E. M.

10.9.2021

Na današnjoj sjednici Nastavno-naučnog vijeća na Medicinskom fakultetu u Sarajevu za novu dekanesu izabrana je prof.dr. Amina Valjevac s Katedre za fiziologiju, saznaje "Avaz".

Podsjetimo, prof.dr. Mirsad Dorić podnio je ostavku na ovu poziciju 2 sepemtbra.


Istraga o diplomi

Ovo je bio treći put da je prof. dr. Dorić u posljednja dva mjeseca podnio ostavku. Naime, dobro upućeni u događaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu kažu da je prof. Dorić bio izložen neviđenom pritisku Enre Suljić, desne ruke Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Do te mjere, da mu je Suljićka svaki dan sjedila u kabinetu i diktirala šta da uradi.

Činjenica je da u vremenu koje dolazi, profesorici Sebiji Izetbegović treba čuvar njenog dosijea, zbog istrage oko diplome odnosno studija. S jedne strane je profesor Dorić imao obavezu da radi po Zakonu a s druge je imao rukovodstvo KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović, koje je od Dorića zahtijevalo da izvrši brojne nezakonitosti što bi ga na kraju izložilo i krivičnom gonjenju.

Samo jedna od tih nezakonitosti na koje je bio prisiljavan Dorić, a kojom je Medicinski fakultet izložen ozbiljnoj povredi Zakona koji regulišu poreznu politiku, jeste da radnici potpišu saglasnost kako bi se njihovi ugovori prenijeli kod novog poslodavca na Univerzitet. Međutim, te ugovore je neovlašteno i bukvalno otela doktorica Suljić i prenijela na Klinički centar.


Za pet godina čak četiri dekana

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, kazao je da se na poziciji dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu, za pet godina njegovog mandata, izmijenjalo čak četiri dekana.

- Nijedan dekan ne može da sastavi svoj mandat zadnje 4 godine. To apsolutno nije do rektora UNSA-e, niti do Univerziteta kao institucije već do unutrašnjih odnosa na Medicinskom fakultetu, odnosa predkliničari - kliničari, a prije svega do odnosa KCUS-a prema Medicinskom fakultetu - kazao je Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.