60 PUNKTOVA

Ministar Jupić: Više zainteresiranih za vakcinaciju posljednjih dana

Tražili smo od svih domova zdravlja da omoguće vakcinaciju bez najave, poslije radnog vremena i tokom vikenda, kaže Jupić

Jupić: Više zainteresiranih za vakcinaciju. Fena

Ad. A. / Fena

10.9.2021

Sve je više zainteresiranih u lokalnim zajednicama za vakcinaciju protiv Covida, izjavio je ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

Prema saopćenju pres-službe tog kantona, ministar Jupić, kao i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Alis Kozica, posjetom domovima zdravlja u Kaknju i Olovu, okončali su posjetu svim ovim zdravstvenim ustanovama u Kantonu.

Ciljevi posjete su bili promocija vakcinacije i prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu počeo polovinom marta.

Ministar Jupić zadovoljan je stanjem u domovima zdravlja i pripremljenošću za imunizaciju stanovništva koja se u ovom kantonu trenutno može obaviti na 60 vakcinalnih punktova.

- Tražili smo od svih domova zdravlja da omoguće vakcinaciju bez najave, poslije radnog vremena i tokom vikenda, što su mnogi već učinili. Vakcina ima dovoljno i želimo da vakcinacija bude dostupna svima - rekao je Jupić.

Naveo je da se posljednjih dana bilježi veći odziv građana na vakcinaciju u svim lokalnim zajednicama i da i neodlučni postaju svjesni da je masovna imunizacija jedini način da pandemija bude prebrođena sa što manje posljedica i ograničenja. Među hospitaliziranim pacijentima, najviše je nevakcinisanih, dodao je.

 - Vakcinisana osoba nije stoposto zaštićena, ali su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje - rekao je Jupić.

Prema posljednjim podacima, prvu dozu vakcine u Zeničko-dobojskom kantonu je primilo 18 posto, a potpuno vakcinisano oko deset posto stanovništva.

Jupić je najavio da Ministarstvo zdravstva u saradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica planira uskoro organizirati simpozij za menadžere domova zdravlja kako bi se razmijenila iskustva iz dosadašnjeg procesa imunizacije te sagledali modaliteti još efikasnije provedbe vakcinacije stanovništva, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.