SAOPĆENJE

Reagovao i Kolegij tužitelja Tužilaštva KS zbog optužbi zastupnika u Skupštini

Kolegij tužilaca smatra da se iznošenjem u javnost paušalnih navoda da postoje slučajevi u kojima tužioci krše zakon i time nanose štetu oštećenim, nanosi velika šteta ugledu pravosuđa i podriva njegov autoritet, stoji u saopćenju

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Avaz

A. Ka.

10.9.2021

Na Kolegiju tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donesen je jednoglasni zaključak da se osuđuje i izražava zabrinutost u pogledu postupaka pojedinih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo kojim se dovodi u pitanje nezavisnost tužilaštva, te daje podrška radu glavne tužiteljice.

Pema stavu Kolegija tužilaca, suštinski se na Skupštini Kantona Sarajevo nije razmatrao izvještaj o radu KTKS za 2020. godinu, već se skupštinska govornica iskoristila za preispitivanje rada tužilaca ovog tužilaštva na pojedinim predmetima za koje poslanici u Skupštini nisu ovlašteni.

- Kolegij tužilaca smatra da se iznošenjem u javnost paušalnih navoda da postoje slučajevi u kojima tužioci krše zakon i time nanose štetu oštećenim, nanosi velika šteta ugledu pravosuđa i podriva njegov autoritet, što nije u interesu demokratske države koja počiva na principu podjele vlasti, od kojih jednu granu čini i nezavisno tužilaštvo, niti je to u interesu njenih građana - saopćeno je.

Prema stavu Kolegija tužilaca, ne radi se samo o pitanju zaštite integriteta pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija, nego pitanju zaštite pravosuđa od neprimjerenih utjecaja zakonodavne vlasti na njenu nezavisnost.

- Podsjećamo da je pravo svakog građanina, a time i svakog zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, da ukoliko imaju saznanja da pojedini tužioci krše zakon to i prijave nadležnim organima. Kolegij tužilaca KTKS istovremeno podsjeća da su institucije koje su u okviru svojih nadležnosti ovlaštene i dužne da nadziru ili prate rad Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, upoznate sa izvještajem o radu Tužilaštva KS za 2020. godinu, kao i sa radom u pojedinim predmetima koji su pomenuti u zastupničkoj diskusiji - naveli su iz tužitelji Tužilaštva KS.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.