ŠTA KAŽE STATISTIKA

Mjesečni izdaci domaćinstva od tri člana iznose 1.508 KM u Federaciji BiH

Za obračun ineksa potrošačkih cijena sve tri statističke inistitucije u Bosni i Hercegovini koriste jedinstvenu metodologiju

Potrošačka korpa koja se objavljivala do 2008. godine sadržavala je najvažnije životne namirnice. Ilustracija

A. Ka. / Fena

10.9.2021

Potrošačka korpa koja se objavljivala do 2008. godine sadržavala je najvažnije životne namirnice podsjeća da od 2008. godine ne izračunava i ne objavljuje vrijednost "Potrošačke korpe".

- Potrošačka korpa koja se objavljivala do 2008. godine sadržavala je najvažnije životne namirnice iz kategorije ishrane i pića, a po sadržaju i količinama predstavljala je minimum potreba četveročlanog domaćinstva u segmentu ishrane - navodi se.

Inputirana renta

Kako pojašnjavaju, taj indikator se obračunavao na osnovu metodologije koja je razvijena od bivšeg Saveznog zavoda za statistiku iz perioda SFRJ.

- U EU ne postoji standard za izračunavanje minimalne potrošačke korpe niti je izrada tog podatka obavezujuća u procesu pridruživanja EU tako se o usklađenosti sa EU standardima ne može govoriti - ističe se.

U saopćenju za javnost podsjećaju da se, na osnovu podataka prikupljenih Anketom o potrošnji domaćinstava (posljednja je provedena u 2015. godini), izračunavaju prosječni mjesečni izdaci domaćinstava koji se po definiciji i metodološkom pristupu ne mogu izjednačiti sa potrošačkom korpom koja je ranije objavljivana.

- Na osnovu navedene ankete prosječni mjesečni izdaci domaćinstva sa prosječnim brojem članova (3,0 članova) u Federaciji BiH iznose 1.508,04 KM. Kao što smo naveli, za razliku od potrošačke korpe, koja je ranije objavljivana, prosječni mjesečni izdaci domaćinstva se ne odnose na minimalne potrebe za prehranu domaćinstva, nego na prosječnu potrošnju domaćinstava koja osim izdataka za hranu i piće obuhvata i izdatke za alkoholna pića i duhan; odjeća i obuća; stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti; namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće; zdravstvo; prijevoz; komunikacije; obrazovanje; rekreacija i kultura; restorani i hoteli i ostala dobra i usluge.


Potrošnja iz vlastite proizvodnje

U prosječne mjesečne izdatke domaćinstva uključena je inputirana renta (procjenjeni iznos stanarine za vlasnike stambenih jedinica) i potrošnja iz vlastite proizvodnje koji zajedno čine oko 19,5 posto prosječne mjesečne potrošnje. S obzirom na navedeno, prosječna potrošnja domaćinstava nikako se ne može poistovjetiti sa potrošačkom korpom - navedeno je.

Kako se navodi iz Federalnog zavoda za statistiku, indeks potrošačkih cijena se obračunava u svrhu praćenja promjene kretanja cijena proizvoda i usluga koje domaćinstva kupuju radi lične potrošnje, a ne u svrhu definisanja iznosa potrošačke korpe.

- Za obračun ineksa potrošačkih cijena sve tri statističke inistitucije u Bosni i Hercegovini koriste jedinstvenu metodologiju i opšte prihvaćeni su od EUROSTAT-a - saopćio je Odsjek za odnose sa javnošću i biblioteka Federalnog zavoda za statistiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.