OŠTAR ODGOVOR

Aleksandra Pandurević odbrusila Biseri Turković: Mržnja je teška bolest

Ona je citirala dio zapisa iz memoara Hitlerov general Edmund Glez fon Horstenau koji je za Jasenovac rekao da je “vrhunac užasa u koji običan smrtnik ne smije ni da priviri”

E. H.

Aleksandra Pandurević odgovorila ministrici Biseri Turković

Foto: Arhiv


Reagujući na izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se memorijalni centar u Donjoj Gradini u znak sjećanja na jasenovačke žrtve ne može graditi bez odobrenja institucija BiH, Aleksandra Pandurević je istakla da iole pristojan i normalan čovjek sebi, prije svega, nikada ne bi dozvolio da upućuje otrovne strelice nad stratištem, prenosi Srpskainfo.

Ona je citirala dio zapisa iz memoara Hitlerov general Edmund Glez fon Horstenau koji je za Jasenovac rekao da je “vrhunac užasa u koji običan smrtnik ne smije ni da priviri”.

Pakao na zemlji

- Ono što je za Horstenaua pakao na zemlji, to je Biseri Turković nešto za nipodaštavanje i povod da se drvljem baci na Njegovu svetost Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji su na osamdesetu godišnjicu od osnivanja jednog od najužasnijih logora u istoriji čovječanstva najavili gradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini. Iole pristojan i normalan čovjek sebi, prije svega, nikada ne bi dozvolio da upućuje otrovne strelice nad svetilištem, mučilištem, stratištem u kojem je stradalo više od 700.000 Srba, prema njemačkim izvorima, među kojim i hiljade djece – napisala je Pandurević.

Ona ističe da Turković to sebi dopušta, pokazujući svoje dehumanizovano lice, držeći lekcije Vučiću o tobožnjoj potrebi da institucije BiH i narod daju svoju saglasnost.

Prije svega, kako kaže Pandurević, ministrica za “urme” trebalo bi da zna da institucije BiH nemaju nikakve veze s izdavanjem građevinskih dozvola i da je to posao općinskih vlasti.

- Što bi naš narod rekao, gura nos gdje mu nije mjesto. Sramota na obrazu svih u BiH jeste što dostojan memorijalni centar nije odavno izgrađen i što u BiH još uvijek postoje oni koji nisu spremni priznati razmjere zločina Pavelićeve NDH. Čak ni više od sedamdeset godina od istih – navela je Pandurević.

Ona pita šta očekivati od žene koja je primila vakcinu u drugoj državi, pa onda omalovažavala donaciju vakcina Srbije.

  • Objava Pandurević na Facebooku

    Objava Pandurević na Facebooku

    Foto: Printscreen


Dok je Turković bila zauzeta skupljanjem donacija urmi, kako kaže Pandurević, predsjednik Srbije i Vlada Srbije spašavali su živote svih građana BiH, otvorivši im vrata za vakcinaciju.

Pandurević čudi da Turković i tada nije optužila Vučića da ne može vakcinisati građane BiH bez njene saglasnosti.

- Dok se Turkovićeva krila u mišijoj rupi zbog pandemije, a bolnice i u Federaciji bile bez dovoljno respiratora i druge medicinske opreme, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je radio i njen posao dovijajući se ko zna kako i donirajući skupu opremu i bolnicama u Federaciji. Sigurna sam da je, zahvaljujući vakcinama i donacijama Srbije tokom pandemije, spašeno više života Bošnjaka u BiH, nego što Turkovićeva ima prijatelja (sudeći po komentarima u medijima i na društvenim mrežama, građani Federacije te donacije itekako cijene) – ističe Pandurević.

I hvala Bogu, kako dodaje ona, da je tako. Pandurević kaže da se raduje svakom spašenom životu, bilo čijem, kao što je tužna i zbog svakog života koji je odnijela pandemija, a mogao je biti spašen da je i Turković agilno radila svoj posao, kao što agilno kritikuje predsjednika Vučića.

Srbija i danas svim građanima BiH daje treću dozu vakcine

Ističe da Srbija i danas svim građanima BiH daje treću dozu vakcine.

- I beskrajno im hvala na tome, iako vakcine i u Federaciji BiH propadaju, ali se njene institucije nisu sjetile da odobre treću dozu. Čudi me da Turkovićeva i to ne osudi. Кako to da građani BiH, da je ne pitaju, idu u Srbiju da prime vakcine!? – pita Pandurević.

Kada već voli da se poziva na Dejton, kako dodaje Pandurević, Turković bi trebalo da pročita dejtonsku definiciju rata u BiH, a ona glasi “tragični građanski sukob”.

- Agresija postoji samo u njenoj i njoj sličnim glavama. I na kraju, za razliku od Bisere, predsjednik Vučić je iskazao i iskazuje poštovanje za sve nevine žrtve, svih naroda. Tako rade državnici i ljudi koji imaju kućni odgoj i empatiju, i gledaju u budućnost. Oni koji se više raduju tuđem zlu nego svom dobru, i ruše sve mostove, završavaju prezreni i odbačeni od svog naroda. Mržnja je teška bolest! Ali, mržnja ne jeden mete, ona jede one koji je u sebi nose. Neka je vječna slava našim jasenovačkim mučenicima! – poručila je na kraju Pandurević.

NA VRH

Podijeli članak na