NOVI NAPAD

Dodik: Srpsku pravoslavnu crkvu napadaju oni kojima džamija osigurava glasove

Dodik je rekao da su izjave poput Komšićeve ili Izetbegovićeve od prije neki dan prešle s političkog na teren religijskog

Dodik: Izetbegović i Komšić igraju epizodne uloge. Arhiva

Ad. A. / Srna

12.9.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Željko Komšić nije krio razočarenje rezultatima izbora u Crnoj Gori 30. avgusta i da nije prebolio poraz stranke Mila Đukanovića.

-Ne znam kako bi drugačije shvatio Komšićev napad na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koju Milo Đukanović, a onda i njegov sarajevski advokat Komšić vide kao krivca za gubitak vlasti DPS-a - kazao je Dodik, te je dodao:

-Komšiću nije palo na pamet da se zapita da li je velika hrišćanska pobuna, koja se desila u Crnoj Gori rezultat diskiriminacije i ugrožavanja osnovnih ljudskih i vjerskih prava od režima Mila Đukanovića i to nad najbrojnijom vjerskom zajednicom u državi - istakao je Dodik u izjavi Srni upitan da prokomentira izjavu Komšića da Dodik, kako kaže, uzima aktivno učešće u jednom projektu koji ima za cilj prekrajanje granica i destabilizaciju cijele regije.

Dodik je rekao da je "indikativno da samo u sedam dana imamo napade na SPC, najprije od Bakira Izetbegovića, a sada i od Željka Komšića.

-Sve liči na negdje dobro izrežiranu predstavu u kojoj su ova dvojica dobili epizodne uloge koje bi trebalo da sugerišu da je SPC izvor nestabilnosti na ovom području, a onda da tu tezu prodaju međunarodnim centrima moći - kazao je Dodik.

Dodik je rekao da su izjave poput Komšićeve ili Izetbegovićeve od prije neki dan prešle s političkog na teren religijskog, ugrožavajući pri tom dobar međuvjerski dijalog koji postoji u BiH.

-Zanimljivo je da su SPC napala upravo ona dvojica kojima džamija obezbjeđuje glasove na izborima. Izetbegović, deklarisani musliman, bar ima kakvo takvo opravdanje, ali hrvatski član Predsjedništva, kako se Komšić predstavlja, teško - kazao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.