ODREKNUĆE OD SLUŽBE

Nadbiskup Luigi Pezzuto u sarajevskoj katedrali proslavio svoju zlatnu misu

Svetu misu predvodio je nadbiskup Pezzuto u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH kardinalom Vinkom Puljićem

Proslavio zlatnu misu. Fena

Ad. A. / Fena

12.9.2021

Svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svoj zlatni svećenički jubilej – 50 godina misništva proslavio je dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, čije je odreknuće od službe prihvatio papa Franjo 31. kolovoza 2021. zbog navršene dobne granice.

Svetu misu predvodio je nadbiskup Pezzuto u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, i mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH, zatim mons. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te umirovljenim biskupom iz Mostara mons. Ratkom Perićem, javila je Katolička tiskovna agencija.

Liturgijsko pjevanje tijekom mise animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a kod oltara asistirali su i misna čitanja čitali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Nadbiskup Luigi Pezzuto rođen je 30. travnja 1946. u mjestu Squinzano (Skvincano) na jugoistoku Italije. Za svećenika nadbiskupije Lecce (Leće) zaređen je 1971.

Diplomirao je teologiju, a u diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1978. te bio na službi u Papinskim predstavništvima u: Gani, Paragvaju, Novoj Gvineji, Brazilu, Senegalu, Ruandi i Portugalu.

2012. Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.