KOD KOMŠIĆA

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević: Pozvan sam da pređem na kaficu, tema sastanka nije spomenuta

Kao ambasador Republike Srbije neću dopustiti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe, poručio je Đorđević

Đorđević: Poštujem BiH kao državu domaćina. Avaz

Piše: E. H.

13.9.2021

Kao ambasador Srbije u BiH poštujem propise, i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata, poručio je ambasador Srbije u Bih Aleksandar Đorđević.



Odbijanje poziva

On je reagirao na vijest o odbijanju sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, a na kojem se trebalo razgovarati o hapšenju bh. državljanina Edina Vranja.

- Dana 13. septembra u 10 sati, ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvjesnog Vuletića), sa zahtjevom da dođem kod Komšića na razgovor u 11 sati. Tema razgovora nije pominjana. Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10:20 sati je poziv ponovio šef kabineta Željka Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije pominjana, već sam pozvan da pređem na kaficu - navodi ambasador Đorđević.

Dodao je da poštuje zemlju domaćina.


Način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan

- Napominjem da način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan, te da protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. Shodno tome, molio bih da se zaposleni iz kabineta Željka Komšića, ukoliko isti ne poznaju, obrate nadležnim službama Ministarstva, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija, jer kao ambasador Republike Srbije neću dopustiti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe, kršeći pri tom, sve kodifikovane uzuse koje regulišu diplomatski status – ističe Đorđević u saopćenju iz Ambasade Republike Srbije.

Napominje i da su navodi portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti prema ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, što je, dodaje, u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno.

- O ovome će, navodi ambasador Đorđević, informirati predstavnike diplomatske zajednice u BiH, jer ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju – zaključeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.