NAKON HAPŠENJA

Ambasadorica BiH u Srbiji: Edin Vranj je dao prvi iskaz

Dobili smo usmeni odgovor da ne možemo prisustvovati prvom iskazu i da ćemo preko advokata dobiti optužnicu, kazal je Aida Smajić

Avaz.ba

Aida Smajić

Foto: Agencije


Bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije Edin Vranj dao je danas prvi iskaz u Beogradu, a dodijeljen mu je i advokat koji je bio prisutan. Kako je rekla Aida Smajić, ambasadorica BiH u Srbiji, Vranj se nalazi u pritvorskoj jedini Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu.

- Pokušali smo doći do postupajućeg tužioca da saznamo dijelove optužnice i za šta se tačno tereti. Dobili smo usmeni odgovor da ne možemo prisustvovati prvom iskazu i da ćemo preko advokata dobiti optužnicu. Mi ćemo kao ambasada raditi svoj posao kao što inače radimo u ovim slučajevima - rekla je Smajić.

Istakla je da su po saznanju iz medija da Vranj uhapšen, poslali notu Ministarstvu vanjskih poslova. Potom su dobili notu o MVP Srbije u kojoj je bilo navedeno da je Edin Vranj, državljanin BiH, uhapšen na GP Uvac. Zadatak Ambasade je bio da to proslijedi MVP BiH što su i učinili.

- MVP BiH informira dalje nadležne. Mi ne možemo kao Ambasada niti smo ovlašteni da komuniciramo sa svakim ministarstvom pojedinačno - navela je Smajić.

Potvrdila je kako sutra stiže u Sarajevo na hitne konsultacije po pozivu ministrice Bisere Turković. Istakla je kako nije problem povlačenje ambasadora, ali da je potrebno naći sistemsko rješenje za ovakve probleme kako građani ne bi u strahu putovali.

- Kada se ambasador povuče na hitne konsultacije, to dovoljno govori o narušenim odnosima dvije zemlje. One su nužne i hitne i itekako potrebne ambasadoru BiH, ne samo u Srbiji nego u bilo kojem dijelu svijeta koji se nađe u sličnoj situaciji. Potrebno je obaviti konsultacije s najvišim državnim organima da se ne bi desilo da svaki put u ovakvim situacijama povlačimo ambasadora, a sistemski ne riješimo problem. Moramo povesti široki dijalog i doći do rješenja da našim ljudima koji putuju vezano za posao u regiju ili širom Evrope ne ograničavamo kretanje i ne ugrožavamo slobodu. Trebamo napraviti nove dogovore i da za naše državljane za koje postoje sumnje za neka djela ili zločine nadležni budu sudovi i tužilaštva u BiH. Potrebno je na sistemski način riješiti ova pitanja kako naši ljudi ne bi strahovali da će ih neko na granici izvući iz vozila, sprovesti i da neće znati zašto. Doživljavaju predinfarktna stanja i budu u teškom psihičkom stanju. Apelujem na državne organe da riješe ovo dugoročno - zaključila je Smajić za N1.

Više o temi Aida Smajić

NA VRH

Podijeli članak na