SAZNAJEMO

Tužilaštvo Srbije traži pritvor za Edina Vranja, danas sudsko ročište

Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hecegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage

Vranj: Uhapšen u nedjelju. Avaz

Piše: M. Aščić

14.9.2021

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu jutros je okončano ispitivanje Edina Vranja, uhapšenog u Srbiji prije dva dana, na graničnom prelazu Uvac.

On se sumnjiči za ratne zločine na području Goražda. On je dva sata davao iskaz tužiocima. Kako saznaje portal "Avaza", za Vranja je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu tražilo određivanje pritvora, a ročište će biti održano oko 15 sati.

Kako nam je rečeno iz njegovog advokatskog tima, Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hecegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.


Vranj uhapšen na GP Uvac. Avaz

Ovi dokumenti još jučer su proslijeđeni tužiocima u Beogradu i imali su ih na uvid tokom ispitivanja. Ista dokumentacija proslijeđena je i Višem sudu u Beogradu, koje će odlučivati o prijedlogu.

 - Vranj se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske - navedeno je ranije u saopćenju MUP-a RS.

Njegovo hapšenje uzburkalo je regiju i naređeno je vraćanje bh. ambasadorice iz Beograda u Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.