KULTURNO BLAGO

Učenjem Kur'ana i dove počela obnova tekije koju je opisivao i Evlija Čelebija

Muftijstvo goraždansko i MIZ Foča okončali su pripreme kako bi gradnja mogla početi

Piše: Alen Bajramović

16.9.2021

Muftija Remzija ef. Pitić: Uz samu tekiju su ostaci dva turbeta - Avaz
Dobri ljudi čiste zemljište gdje je bila tekija - Avaz
Akcija ručnog kopanja temelja i čišćenja turbeta osnivača tekije - Avaz
Ovo je značajan kompleks - Avaz
Kulturna i civilizacijska baština u Foči - Avaz

Učenjem Kur'ana i dove, u Foči je počela druga faza radova na ponovnoj izgradnji kompleksa tekije uništene tokom agresije na BiH. Zbog specifičnih uvjeta na gradilištu i važnosti ovoga lokaliteta organizirana je akcija ručnog kopanja temelja i čišćenja turbeta osnivača tekije, koju u svojim putopisima pominje i Evlija Čelebija.

- Tekija se nalazi u istoimenom naselju, a oko nje je veliko gradsko mezarje. Uz samu tekiju su ostaci dva turbeta, dvojice šejhova Murat-babe i Bajazid-babe, osnivača tekije, ali i turbe čuvenih fočanskih alima i šejhova iz porodice Muftić. Ovo je značajan kompleks, i jedan od nekolicine kompleksa bosanskohercegovačke duhovne, kulturne i civilizacijske baštine u Foči – kazao nam je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.


Monumentalni kompleks

Muftijstvo goraždansko i MIZ Foča okončali su pripreme kako bi gradnja mogla početi, a inicijalna sredstva za početak radova osiguralo je nekoliko pojedinaca.

- Da bismo ovaj monumentalni kompleks izgradili trebat će nam podrška mnogih dobrih ljudi. Najviše bismo voljeli da u ovome učestvuje što veći broj naših dobrih muslimana i mi ćemo ovaj proces voditi u tom smjeru. Nije nam važno, niti presudno koliko će ko dati, ali bismo bili sretni da se uključi što veći broj dobrih insana u ovu plemenitu aktivnost. Gradnjom ovog kompleksa gradimo sebe, uljepšavamo krajolik i vraćamo dug našim dobrim precima – dodaje muftija Pitić.


Otvoreni računi

Goraždansko muftijstvo kod Privredne banke Sarajevo otvorilo je račune za prikupljanje sredstava za izgradnju tekije u Foči.

Transakcijski račun: 10114-000000-82612 Privredna banka d.d. Sarajevo, Podružnica Goražde. Za uplate iz inozemstva otvoren je i devizni račun, a za uplate su potrebni slijedeći podaci: Muftijstvo Goraždansko, Trg branilaca bb, 73000 Goražde, Bosna i Hercegovina. IBAN: BA391011400000082612; SWIFT CODE: PBSCBA22; PBS D.D. Sarajevo, Podružnica Goražde. Uplate se vrše sa naznakom „Za Tekiju u Foči“


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.