TIRANA

Tegeltija na ručku s Merkel pričao o pandemiji i napretku na putu ka EU

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da je zajednički cilj – skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Evropskoj uniji

Sa današnjeg radnog ručka u Tirani. Fena

Fena

14.9.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istakao je, na radnom ručku lidera država zapadnog Balkana sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel u Tirani, da je kriza izazvana širenjem pandemije Covida-19 podsjetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije.

On je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne projekte i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regiona.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da je zajednički cilj – skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Evropskoj uniji.

- Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi . ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Predsjedavajući Tegeltija smatra da bi, državama zapadnog Balkana, trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterija i uslova za članstvo.

Naglasio je da se reforme ne provode radi članstva, već unaprjeđenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.