POTRESNO OBRAĆANJE

Sestra uhapšenog Srebreničanina Behudina Husića u suzama: Ja samo njega imam

Ubili su mi muža, brata od 20 godina, dva djevera, a za ovog ću ja poginuti, kaže Kadefa Muhić

Kadefa Muhić. Agencije

Piše: E. Skokić

14.9.2021

- Ja samo njega imam. Ubili su mi muža, brata od 20 godina, dva djevera, a za ovog ću ja poginuti. Ovo je kazala sestra Srebreničanina Behudina Husića kojeg je SIPA jutros uhapsila po nalogu Okružnog tužilaštva Bijeljina, Kadefa Muhić.

On je plačući kazala kako je ovo "politički montiran proces" i da njen brat nije kriv. Naglasila je kako njen brat i ostali nikada nisu izbjegavali pravosuđe te da nisi krivi.

Nisu krivi

- To svi znaju, nemaju dokaza. Ja sam čak pronašla umrle listove onih za koje se terete. Jedan čovjek i ne postoji, a za druge nema dokaza niti se poklapaju datumi i mjesta događaja. To je očito policijski proces. A naši advokati nisu uradili ništa jer su bili po službenoj dužnosti. Mi porodice su im se obraćale, nudile novac da platimo ako treba, ali kazali su da nismo dužne. Oni nisu mrdnuli - kazala je Muhić.

Ona kaže da je sličan slučaj bio s “Ahmom Harbašem koji je otišao u Švicarsku, a naknadno za njim raspisana potjernica bez ikakvih poziva ili informacija o istrazi”.

Husić je doveden prvo i SIPA-u u Tuzli, a potom treba biti prebačen u Tužilaštvo u Bijeljini. Otišla je po njegove stvari i mobitel.

- Moj brat živi 30 godina. Živ je, a nije živ. Tražila sam samo da ga vidim, izgubila sam sve. Ubili su mi muža, brata od 20 godina, dva djevera, a za ovog ću ja poginuti. Tražila sam samo da ga vidim, ali mi se službenik nasmijao i rekao: ‘Morao sam se nasmijati, ne pričaj demogagiju’. Njemu je to demagogija, a ja samo njega imam. A znam šta su preživjeli u Bijeljini i kako će njemu večeras biti noćiti tamo - kazala je uplakana Muhić.


Preživio “kolonu smrti”

Podsjetimo, Srebreničan Behudin Husić, preživjeli muškarac iz kolone smrti 11. jula 1995. godine, uhapšen je jutros oko sedam sati.

Husić je jedan od osumnjičenih u tzv. predmetu “Srebrenički proces”.

Pored njega u ovom procesu se nalaze još i Ahmo Harbaš i Nedžad Hasić, koji je uhapšen prošle godine, a nakon sedam mjeseci pušten iz pritvora.

Osumnjičeni se terete da su tokom 1996. godine na području Srebrenice učestvovali u ubistvu četvorice srpskih civila. Husić je te godine uhapšen i tada mu se sudilo u Bijeljini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.