AVAZ SAZNAJE

Neizvjesna sudbina najvećeg poratnog energetskog projekta: Vlada FBiH traži podršku za novi ugovor o Bloku 7

Opredjeljenje Vlade FBiH i ministarstva na čijem sam čelu jeste da trenutno ovaj projekt nema alternativu, kaže Džindić

U pripremne radove u TE Tuzla uloženo više od 18 miliona KM. Avaz

Piše: E. Halimić

15.9.2021

Vladajuća većina u Federaciji BiH, kako saznaje „Avaz“, pokušava iza kulisa osigurati podršku većine zastupnika u Federalnom parlamentu za izmjenu ugovora s Kinom o gradnji Bloka 7 TE Tuzla.

Izmjena ugovora

Naime, Kinezi izmjenom ugovora pokušavaju osigurati zamjenu opreme koja će biti ugrađena u Blok 7. Cijeli projekt dospio je u ćorsokak jer su se evropski i američki proizvođači opreme za termoelektrane „Siemens“ i „General Electric“ povukli iz posla s ugljem. Iz kineskog konzorcija stigla je ponuda izmjene dijela ugovora, prema kojem bi ključnu opremu sada isporučili kineski proizvođači s evropskom tehnologijom ili licencom.

- U ovom trenutku postoje šanse da ovo prođe na Parlamentu FBiH. Imamo blok zastupnika koji će slijepo podržati predložene izmjene. Drugi blok je pod utjecajem Evropske unije i on će biti slijepo protiv. U ovom trenutku je teško reći koji će od ova dva bloka pobijediti, ali trenutno se traži ruka više da bi izmjene ugovora dobile podršku Federalnog parlamenta - kazao nam je dobro obaviješten izvor.

Dodao je da ekonomsku isplativost Bloka 7 treba gledati iz nekoliko uglova.

- Trenutna cijena električne energije je znatno viša i ne očekuje se da će se ona smanjivati, s tog aspekta Blok 7 je isplativ. Međutim, tu su i penali koje uvodi EU za države koje proizvode električnu energiju uz emisiju CO2. Ti penali bit će toliko visoki da BiH neće biti konkurentna na tržištu električne energije. Ali postoji i treći ugao, koji je humanitarnog karaktera, jer bez Bloka 7 brojni rudari će ostati bez posla, a BiH će biti primorana da kupuje struju - rekao nam je naš izvor.

S druge strane, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je za „Avaz“ da je prvu saglasnost za ugovor s kineskim konzorcijem dao Parlament FBiH.

- Logično je da bilo kakve izmjene ugovora mora odobriti Parlament FBiH. Resorno ministarstvo i „Elektroprivreda BiH“ upoznali su Vladu FBiH s činjeničnim stanjem. Međutim, i dalje je opredjeljenje Vlade FBiH i ministarstva na čijem sam čelu da trenutno Blok 7 nema alternativu - istakao je Džindić.

Džindić: Parlament FBiH mora dati odobrenje. Avaz

Tranzicijski period

Dodao je da je to važno prije svega zbog energetske nezavisnosti BiH, a kako naša država ne bi postala uvoznik električne energije.

- S druge strane, treba nam taj tranzicijski period u kojem bismo mi uradili socijalno preslagivanje u rudarskom sektoru i kako bismo izbjegli otpuštanje rudara. To su dvije stvari zbog kojih je ova priča dobila drugu dimenziju. Blok 7 je alternativa postojećim blokovima koji se moraju ugasiti. Postoji dugoročna alternativa, a to su ekološki prihvatljiviji izvori električne energije - poručio je Džindić.


18 miliona KM za pripremne radove

Svi rokovi za početak izgradnje Bloka 7 su probijeni. Posljednji put kineski konzorcij tražio je odgodu, međutim, do danas radovi nisu počeli niti ima bilo kakvih mogućnosti da oni krenu.

Prema informacijama koje smo dobili, kineski konzorcij je pisao „Elektroprivredi BiH“, a u pismu su pokušali trenutnu situaciju predstaviti kao pozitivnu za FBiH. Dobra stvar za Vladu FBiH je činjenica da je bh. strana u ovom međunarodnom ugovoru ispoštovala sve svoje obaveze. Čak je i uloženo 18 miliona KM za pripremne radove na terenu, a koji su završeni u roku.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.