NA LICU MJESTA

Investicioni projekt vrijedan 660 miliona KM: Svi troškovi pokriveni vlastitim sredstvima

Do sada su svi troškovi pokriveni vlastitim sredstvima, što je oko 120 miliona KM, kaže Petrović

S obilaska radova: Uvjet za izgradnju HE “Bileća”. Avaz

Piše: P. Mucović

17.9.2021

Radovi na izgradnji betonske obloge tunela Fatničko polje - akumulacija Bileća - teku predviđenom dinamikom, u šta se uvjerila i ekipa „Avaza“ na licu mjesta.

U toku je treća faza, u kojoj se postavlja 9.500 metara betonske obloge. Riječ je o najvećem gradilištu preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) u sklopu projekta „Gornji horizonti“ te izgradnje kapitalnog hidroenergetskog objekta Hidroelektrane (HE) „Dabar“, ukupne vrijednosti 660 miliona maraka.

Kako nam je rekao generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrovića, završetak betoniranja tunela preduvjet je za gradnju HE „Bileća“.

- Dosad su svi troškovi pokriveni vlastitim sredstvima, što je oko 120 miliona KM, a ukupna vrijednost HE je 660 miliona maraka. Druga važna investicija je osiguravanje bržeg prevođenja voda sliva Fatničkog polja i HE „Dabar“ kroz ovaj već iskopani tunel Fatničko polje. Da bi se osigurao novac za ovaj projekt, „Hidroelektrane“ su morale uzeti kreditni aranžman od 28 miliona KM - pojasnio je Petrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.