VIJEĆE EVROPE

Magazinović potpisao podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana

U dokumentu koji je potpisao i Magazinović navedeno je da je 26 godina od Dejtonskog sporazuma i 18 godina od Samita u Solunu predug period koji je izazvao frustraciju i razočarenje u regiji

Ad. A. / Fena

Magazinović: Prevazići destabilizaciju

Foto: Avaz


Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović pozvan je da zajedno sa predlagačem Pierom Fassinom (Italija) bude jedan od potpisnika prijedloga za rezoluciju "Podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, saopćeno je iz Sektora PSBiH za odnose s javnošću.

U dokumentu koji je potpisao i Magazinović navedeno je da je 26 godina od Dejtonskog sporazuma i 18 godina od Samita u Solunu predug period koji je izazvao frustraciju i razočarenje u regiji, potpirujući nacionalizam te istovremeno blateći vjerodostojnost Evropske unije (EU), što otvara put utjecaju drugih geopolitičkih aktera.

Rezolucija PSVE će zahtijevati da EU ubrza proces integracije zapadnog Balkana nastavkom pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, uspostavljanjem pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dodjeljivanjem statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i liberalizacijom viznog režima za Kosovo.

Podupiranje demokratskih reformi, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa na području zapadnog Balkana je izuzetno važno za mir, sigurnost i demokratsku stabilnost širom Evrope. Treba pružiti veću podršku tekućim naporima za konsolidaciju demokratskih institucija, ojačati vladavinu prava, boriti se protiv korupcije, razviti jaču i inkluzivniju demokratsku kulturu i javnu upravu usklađenu s evropskim standardima, promicati aktivno sudjelovanje žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, štititi nacionalne manjine i spriječiti radikalizaciju i nasilni ekstremizam.

Vijeće Evrope i njegova Parlamentarna skupština, kao i Venecijanska komisija, mogu ponuditi vrijedan doprinos koji će pratiti ovaj reformski proces, istaknuto je u dokumentu.

Povodom potpisivanja prijedloga za rezoluciju "Podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana", zastupnik Magazinović smatra da, stavljajući potpis na taj dokument, radi dobru stvar za sve zemlje zapadnog Balkana, ali i za EU koja mora shvatiti da je u njihovim rukama ključ stabilnosti, mira i prosperiteta zapadnog Balkana.

Magazinović vjeruje da trenutna destabilizacija regije može biti prevaziđena samo ubrzanjem evropskog puta, ali ne na tehničkom nivou na kom se sada proces vodi u posljednjem periodu, nego ozbiljnim političkim angažmanom i prisustvom najviših evropskih zvaničnika. Sve drugo je gubljenje vremena sa neizvjesnim ishodom, smatra on.

NA VRH

Podijeli članak na